Hírek

2007.03.20. 18:38

Kiemelt figyelem a járulék-fizetési kötelezettségnek

Nemcsak az orvosi rendelőkben ellenőrzik április elsejétől a tb-ellátásra való jogosultságot, hanem az adóhatóság is kiemelten vizsgálja a járulékokat. Az ellenőrzések eredményeit felhasználják a vagyonosodási vizsgálatok során is.

Z. H.

Kiemelt figyelmet fordítanak az ellenőrök a nem belföldi illetőségű alkalmazottakra, ügyvezetőkre, a betéti társaságok kül- és beltagjaira, valamint a természetbeni juttatásokra vonatkozó járulékszabályok betartására. Tavaly gyakori hiba volt, hogy az üzleti ajándék, reprezentációs költség adómentes határát tévesen határozták meg, illetve az is, hogy olyan szolgáltatásokat (például kártyajóslás, krupié szolgáltatás) számoltak el reprezentációként a társaságok, amelyek nem sorolhatók ebbe a körbe.

Az uniós tagság óta egyre több külföldi dolgozik nálunk, illetve egyre több magyar megy külföldre. Gyakori hiba, hogy a foglalkoztatók nem ismerik a külföldi foglalkoztatás járulékszabályait, rosszul állapítják meg, hogy hol biztosított a munkavállaló. Alaposan megváltozott idén a járulék-bevallási rend. Éppen ezért az adóhatóság kiemelt céljai között szerepel a bevallási kötelezettségüket rendszeresen elmulasztók vizsgálata, valamint a magánnyugdíj-pénztári tagdíj bevallásának ellenőrzése is.

Fontos változást jelent, hogy április elsejétől az adóhatóság erre a célra szolgáló nyomtatványán be kell jelentkezniük az APEH-nál azoknak a nagykorú magánszemélyeknek, akik eddig nem fizettek társadalom- és egészségbiztosítási járulékot. Ezen magánszemélyeknek a minimálbér 9 százalékát kell áprilistól egészségügyi szolgáltatási járulékként megfizetniük. Az  ellenőrzési irányelv szerint ebben az évben is folytatja az adóhatóság a fekete foglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzéseket különösen a kockázatos tevékenységet végzőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!