Hírek

2007.03.05. 17:20

Koalíciós nem a gumilövedékek betiltására

Sem az MSZP, sem pedig az SZDSZ nem támogatja a gumilövedékek betiltását célzó törvényjavaslatot

Tibay Gábor

Sem az MSZP, sem pedig az SZDSZ nem támogatja a gumilövedékek betiltását célzó törvényjavaslatot – derült ki tegnap. A két párt arra hivatkozott, hogy a gumigolyók használatát szabályzó rendőrségi törvénybe nem kívánnak politikai okokból beleszólni.

„Az MSZP-frakció nem támogatja a rendőrségi törvény gumilövedékek használatát tiltó kampányízű módosítását” – így beszélt pártja álláspontjáról Göndör István, a párt frakcióvezető-helyettese. Göndör azt mondta: meggyőződésük, hogy a rendőrségi jogszabályt együtt kell tárgyalni a gyülekezési törvény módosításával. Hozzátette: nem tartanák szerencsésnek, ha „belebeszélnének” egy szakmai törvénybe.

„Mi, liberálisok úgy gondoljuk, hogy ha a törvényeket nem tartják be, arra nem a törvény módosítása a megoldás” – indokolta a gumilövedékek melletti állásfoglalást az SZDSZ. A párt ennek megfelelően nem támogatja a rendőrségi törvény március 15-e előtti módosítását, ám a jogszabály későbbi vizsgálatát elképzelhetőnek tartják.

Répássy Róbert (Fidesz) sajnálatosnak nevezte a koalíciós pártok döntését, hozzátéve: ezek után azt várja a kormánytól, hogy utasítsa a rendőrséget: ne használjanak gumilövedékeket.

Szijjártó Péter, a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője tegnap szintén a rendőrséghez fordult: azt kérte, ne engedélyezzenek március 15-ére újabb rendezvényt a Fidesz és a főváros megemlékezése közé. A politikus azt mondta: a Kossuth téri tüntetők szeretnének a párttal közel egy időben és helyen tüntetni. A méltó ünnep feltétele, hogy a rendőrség ne engedjen a nyílt provokációnak – tette hozzá Szijjártó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!