Hírek

2007.03.26. 18:17

Koalíciós vita az elvárt adóról

Egy sereg kérdésre kell majd válaszolniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek el akarják kerülni az elvárt adót

Cs. E.

Egy sereg kérdésre kell majd válaszolniuk azoknak a veszteséges vagy nem kellően nyereséges vállalkozásoknak, amelyek el akarják kerülni az elvárt adót. Ez a tervezet, amelyről holnap döntene a kormány. Új helyzetet teremtett azonban, hogy a kisebbik koalíciós partner épp a kérdőíves megoldással nem ért egyet; az SZDSZ koalíciós egyeztetést szeretne a kérdésben.

A szabály szerint az a társasági adóalany, amelynek adóalapja nem éri el az eladott áruk beszerzési értékével és a külföldi telephelynek betudható összes bevétellel csökkentett korrigált összebevétel két százalékát, ez utóbbi összeg után kellene lerónia a társasági adót. Ez alól úgy lehetne kibújni, hogy az érintett cég nyilatkozik az APEH-nak a profitot nem vagy csak minimális mértékben hozó okokról.

A szabad demokraták az elvárt adó bevezetése helyett azt szeretnék, ha a 2008.évi adótörvényekről szóló egyeztetésen gondolják végig a bevételi forrásokat és a megoldási lehetőségeket. A Világgazdaság értesülése szerint a liberálisok a korábbi kormányüléseken nem jelezték fenntartásaikat, s ez elvekben egyetértettek.

A pénzügyminisztériumi konkrét előterjesztést azonban már visszautasítják. (Az adónem bevezetését, amelytől a kormány hatvanmilliárdos bevételt vár, egyszer már visszadobta azAlkotmánybíróság, s ezért kellett azt átdolgoznia a tárcának.) A szocialisták egy része Kóka János szombati bejelentését az SZDSZ elnöki posztjáért folytatott kampánnyal hozza összefüggésbe, ezért azt nem veszik nagyon komolyan. Mások úgy tudják: a gazdasági miniszter feladatul kapta, hogy egyeztessen a társadalmi szereplőkkel, s azután nyújt be előterjesztést a kormánynak.

Ha a jelenlegi tervezetet elfogadják, akkor az adóbevallásra előírt dátumtól számított 30 napig izgulhatnak az adózók. Ennyi idő áll majd az adóhatóság rendelkezésére ahhoz, hogy a beérkezett adatokat kockázatelemzésnek vesse alá, s ha gyanús számokat talál, vizsgálatra kiválassza az adózót. Az illető törvényrészek július 1-től lépnek hatályba. Ezért amennyiben az APEH gyanúsnak vél bizonyos költségeket, csak a második félévben kiállított számlák, bizonylatok tekintetében terheli a céget, egyéni vállalkozót bizonyítási kötelezettség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!