Hírek

2007.03.02. 15:11

Markó az egyetlen elnökjelölt

Nincs kihívója Markó Bélának – az RMDSZ szövetségi elnökét ma várhatóan újraválasztják a küldöttek a romániai magyar szervezet Aradon pénteken kezdődött kongresszusán. Markó Béla 1993 óta ötödik mandátumát kezdheti meg a szövetség élén.

T. Benedek László, Kolozsvár

Az Egység az Európai Unióban mottóval szervezett kongresszuson 554 küldött vesz részt, de szép számmal vannak jelen a külföldiek, köztük magyar parlamenti pártok képviselői. Gyurcsány Ferenc pénteken írásban gratulált az RMDSZ-nek.

A párt 8. kongresszusának napirendjén elsősorban program és alapszabály-módosítás szerepel. A programmódosítást Markó Béla azzal indokolta, hogy Románia uniós csatlakozása új követelményeket állított a szövetség elé. A módosított program főképp a közoktatás területén tűz ki célokat, kistérségi iskolahálózat kiépítését szorgalmazva. Nem esik viszont szó az elfogadásra előterjesztett programban a migráció kezelésének mikéntjéről, holott szakértők szerint a kivándorlás és a népességfogyás az erdélyi magyarság egyik legnagyobb problémája.

A kongresszus munkálatait némiképp beárnyékolja, hogy Tőkés László református püspök függetlenként száll versenybe a májusi EP-választáson, rontva az RMDSZ várható szereplésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!