Hírek

2007.03.16. 16:23

Öt évet kapott az Ermitázs egyik szarkája

F. K.

Öt évre ítélte a szentpétervári bíróság Nyikolaj Zavadszkijt, aki hetvenöt műtárgyat csempészett ki az Ermitázsból. A férfi  feleségével a híres Néva parti múzeum egyik raktárában dolgozott, s az 1990-es évektől fogva ékszerek és ikonok tucatjait csente el apránként a képtárból.
Zavadszkij töredelmesen bevallotta a bíróság előtt, hogy 60 és hatszázezer forint közötti összegekért adogatta el a műkincseket. A bíróság 75 múzeumi darab eltulajdonítását rótta fel neki 7,5 millió rubel, azaz több mint 57 millió forint értékben. Műkereskedők és gyűjtők 31 műkincset visszaszolgáltattak, a többinek azonban valószínűleg örökre lába kélt.

A bírák enyhítő körülményként vették számításba, hogy Zavadszkij, aki orgazdáknál értékesítette a lopott holmit, a bevétel zömét cukorbeteg feleségének kezelésére fordította. Az asszony szívrohamban elhunyt a tavaly nyári átfogó leltár során, amely a lopásra fényt derített.
Az Ermitázsból az elmúlt 16 évben azonban összesen 226 műtárgy tűnt el, azaz legalább százötven nagy értékű műkincset ismeretlenek loptak és adtak el. A tárgyak közül egy sem tűnt fel aukciókon, vagy külföldi kiállításokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!