Hírek

2007.03.08. 06:03

Sietni kell a szállásfoglalással

Négynapos pihenésre ad lehetőséget a március 15-i hétvége. Aki nem szeretne otthon maradni, annak sietnie kell a szállásfoglalással, mert már kevés a szabad hely.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A százszázalékos foglaltság főleg a vidéki szállókra jellemző, a fővárosi hotelek viszont jószerével félig se telnek meg az ünnepekre
[/caption]Kevés szabad hely közül válogathat az, aki még csak most szeretne szállást foglalni a március 15-i hosszú hétvégére. A wellness- és termálszállók, a hegyvidéki három-, négycsillagos hotelek már többnyire foglaltak erre az időszakra – mondta el érdeklődésünkre Kapócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. A szakember szerint a kisebb szállodákban érdemes még hely után kutatni, olyan környéken, ahol elsősorban kirándulással lehet tölteni a napokat.

A százszázalékos foglaltság főleg a vidéki szállókra jellemző, a fővárosi hotelek viszont jószerével félig se telnek meg az ünnepekre. Ennek elősorban az az oka, hogy a budapesti szállodák vendégeinek nyolcvan százaléka külföldi. Közöttük rengeteg az üzletember, akik viszont az ünnepek alatt nem utaznak, mivel az itteni tárgyaló partnereik éppen szabadságra mennek. Kapócsy Andrea kérdésünkre elmondta, hogy az év elején már nem volt érezhető az őszi zavargások negatív hatása, nem emiatt választanak a turisták más úti célt.

A belföldi szállodák három éjszakára szóló akciókkal, illetve „március 15-i csomaggal” várják a kikapcsolódni vágyókat. A Balaton körüli panziókban két ember 30-40 ezer forintért pihenheti ki fáradalmait, egy három-, négycsillagos hotelben – melynek a wellness- és sportrészlege is használható – pedig 50-70 ezer forintból. A Bakonyban egy háromcsillagos szállodában 50-55 ezer forintot kérnek el egy – szervezett kirándulásokkal is megtűzdelt – hosszú hétvégére két fő számára. Hajdúszoboszlón és Hévízen a háromcsillagos szállodák 60-70 ezer, a négycsillagos hotelek 100-120 ezer forintos árakkal várják a látogatókat. Több panzió és vendégház is „ünnepi” árakat kínál, így egy négyágyas vendégházban összesen mintegy 30-36 ezer forintból tölthető el három éjszaka.

Az előrejelzések szerint az időjárás is alkalmas lesz a túrázáshoz. A jövő hétvégén a mostaninál hűvösebb, de az ilyenkor szokásosnál melegebb idő lesz. A mostani 15-20 fokhoz képest eleinte 10-15, majd 13-18 fok várható. Sem nagyobb szélre, sem csapadékra nem kell számítani a jövő heti hosszú hétvégén – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Hosszú hétvégék éve 2007

Idén a hétköznapra eső munkaszüneti napok miatt összesen hat hosszú hétvége lesz. Márciusban 10-én, szombaton dolgozzák le a munkavállalók a 16., pénteki pihenőt, míg a május 1. előtti hétfőt április 21-én, szombaton. Az október 23. előtti hétfő helyett az október 20-i szombat, míg a november 1. utáni péntek helyett az október 27-i szombat lesz munkanap. Karácsonykor a december 24-i hétfő helyett a szombatra eső 22. munkanap. A hétfői szilveszter is pihenőnap, helyette 29-én, szombaton kell majd dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!