Hírek

2007.03.24. 18:53

SZDSZ nem az elvárt adóra

Váratlan bejelentést tett szombaton Kóka János gazdasági miniszter a Liberális Gazdasági Tanács szombati ülést követően, ugyanis meglebegtette: elképzelhető, hogy pártja jövő héten nem szavazza meg az elvárt adóval kapcsolatos kormányhatározatot.

V.M.

"Nem támogatja jelenlegi formájában az elvárt adó bevezetésére vonatkozó új javaslatot az SZDSZ. Helyette a hatékonyabb adóellenőrzéssel növelnénk az állami bevételt” – mondta Kóka János. A szakminiszter szerint az új adónem nem feltétlenül teljesíti a méltányos közteherviselés és a vállalkozói jövedelmek kifehérítésének alapelveit. A liberális párt közgazdászai úgy kalkuláltak, hogy az elvárt adóból származó bevételek meg sem közelítenék a kormány által remélt évi 60 milliárd forintos összeget. Ráadásul fölöslegesen növelné a bürokratikus terheket, amelyekkel az APEH jelenlegi rendszer vélhetően nem is tudna megbirkózni. Kóka kijelentette, hogy az SZDSZ egyeztetést kezdeményez az MSZP-vel a mielőbbi megoldás érdekében, de szerinte könnyen lehet, hogy nem fognak tudni megállapodni. „Az adóbevételeket nem lehet csökkenteni a jelenlegi kormányzati ciklus végéig, de átcsoportosításukra szükség van” – mondta Kóka, de nem tette hozzá, hogy utóbbi alatt mit is ért konkrétan.

A Fidesz szerint az MSZP-SZDSZ koalíció az utóbbi években semmi mást nem tett, mint becsapva családokat és a vállalkozásokat radikális adócsökkentést ígért, amiből végül többszöri nagyarányú adóemelés lett. „A Kóka Jánossal fémjelezhető új arisztokrácia minden szavahihetőségét elveszítette” – reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!