Hírek

2007.03.12. 17:04

Szigorúan ellenőrzött ünnep

A korábbi évek átlagához képest megduplázódott a március 15-re bejelentett rendezvények száma. A fővárosi helyszíneket bekamerázta és a tetőkről figyeli majd a Köztársasági Őrezred.

Vég Márton

Sajnálatos intermezzóval kezdődött tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Köztársasági Őrezred közös tájékoztatója a fővárosi zsarupalotában. Akár szimbolikusan is értelmezhető módon ugyanis Komáromi Endre, az ORFK közrendvédelmi és közlekedésrendészeti főosztályának vezetője éppen a be nem jelentett rendezvények feloszlatásáról beszélt, amikor túlterheltség miatt negyedórára elsötétült a terem és a mikrofonok is használhatatlanná váltak.

Hamar kiderült azonban, hogy a kezdeti félelmek ellenére nincs szó szabotázs akcióról, mindössze a lecsapott biztosítékot kellett felkapcsolnia egy talpraesett rendőrnek. Így folytatódhatott a tájékoztató, amelynek apropója: a gyülekezési törvény értelmében hétfőn lezárult a határideje a március 15-i rendezvények bejelentésének.

„A nemzeti ünnepre összesen 1200 rendezvényt jelentettek be – ennek tíz százalékát Budapestre –, ami majd a duplája a korábbi évek átlagának. A kifejezetten politikai demonstrációk száma körülbelül százra tehető” – mondta Komáromi Endre. Az ORFK főosztályvezetője hozzátette: a bejelentések egyikével kapcsolatban sem hoztak tiltó határozatot. Komáromi cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint civilek az ország összes MSZP- és SZDSZ-székháza elé tüntetést szervezetek volna.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a rendőrök az azonosító szám mellett kokárdát is viselni fognak, viszont tömegoszlatás esetén ezúttal – október 23-án előfordult – nem takarják majd el maszkkal az arcukat. Komáromi ígérete szerint azonban az adott helyszín elhagyására vonatkozó háromszori felszólítás után csak a média képviselőivel bánnak majd hímes tojásként.  „Óránkénti kapcsolatban vagyunk a titkosszolgálatokkal, és folyamatosan megtesszük a megelőző intézkedéseket” – válaszolta Komáromi a Szilvásy György kancelláriaminiszter által nemrég 2500 fősre becsült szélsőséges csoportok ellenőrzésével kapcsolatban. Az ország valamennyi rendőre szolgálatban lesz az ünnepek alatt, és a tapasztalatokból tanulva számos vidéki egységet már előre Budapestre vezényelnek.

A közjogi méltóságok biztonságára vigyázó Köztársasági Őrezred is változtatott a nemzeti ünnepeken eleddig alkalmazott szokásos biztosítási koncepcióján. Az állami ünnepségek budapesti helyszínein – Kossuth tér, Március 15-e tér, Nemzeti Múzeum és Művészetek Palotája – ezúttal nagyobb hangsúlyt fektetnek a tűzszerészeti előszűrésekre a „provokációs célzatú” csoportok szándékainak megelőzése érdekében. „Minden kiemelt helyszínen magaslati figyelőpontokat létesítünk, ahol távcsővel és rádióval felszerelt, civil ruhás munkatársaink igyekeznek majd kiszűrni a gyanús mozgásokat” – mondta Szabó Ferenc. Az őrezred parancsnoka azonban leszögezte: nem mesterlövészekről van szó.

Az ünnep „dokumentálása ” érdekében valamennyi helyszínt bekamerázzák, valamint légtérzárlat is érvényben lesz. A Fidesz-frakció emlékezetes kordonbontó akciója után először nyúlnak majd hozzá a Kossuth téri kordonokhoz, de ezúttal legálisan. A katonai díszzászlóalj masírozását ugyanis nem lehet másképpen megoldani, mint a műveleti területet körbeölelő kordonok ideiglenes megnyitásával.

Békés nemzeti ünnep lezárt utcákkal, terekkel

A BRFK tájékoztatása szerint rendkívül komoly forgalomkorlátozásra és parkolási tilalomra kell számítani a fővárosban. A Kossuth tér, a Fidesz Erzsébet hídi rendezvényének és a Művészetek Palotájának – itt mond beszédet Gyurcsány Ferenc kormányfő – környéke egyaránt megközelíthetetlen lesz autóval. A rossz helyen hagyott járműveket elszállítják a környező utcákba, valamint fokozott igazoltatásokra és csomagellenőrzésekre készülnek a rendőrök. Részletes információk a rendőrség internetes honlapján találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!