Hírek

2007.03.17. 15:47

Tovább maradhatunk Afganisztánban

A parlament külügyi bizottságának ellenzéki képviselői kedden nem találtak fogást Szekeres Imre honvédelmi miniszteren

Vég Márton

A parlament külügyi bizottságának ellenzéki képviselői kedden nem találtak fogást Szekeres Imre honvédelmi miniszteren, így meglehetősen rövidre sikeredett az MSZP elnökhelyettesi posztját is betöltő politikus beszámolója a magyar katonák afganisztáni és iraki szerepvállalásáról. Ez azért hírértékű, mert Szekeres a tavaly nyári, kormányalakítás előtti miniszter-jelölti meghallgatásán még rendkívüli felkészületlenségről tett tanúbizonyságot, ráadásul kiderült: ismét egy sorkatonai tapasztalatokkal nem rendelkező emberből lett honvédelmi miniszter.

„Magyarország eredetileg két évre vállalta az egyik észak-afganisztáni tartományban működő újjáépítési csoport irányítását, ez az időszak jövő ősszel járna le. Az április elején beinduló, 500 millió forintos költségvetésű programok azonban addigra nem biztos, hogy be is fejeződnek, ezért a misszió meghosszabbítását fogom javasolni a kormánynak” – mondta Szekeres Imre.

A szakminiszter nem árulta el, és a gyér számban jelenlévő honatyák sem kérdezték meg, hogy ez hány hónapot jelentene. Ez az információ már csak azért is lényeges, mert Afganisztán távol van, ezért a különböző eszközök szállítása igen költséges dolog. A két éves kinttartózkodás is közel 10 milliárd forintot emészt fel az adófizetők pénzéből. Szekeres tájékoztatást adott a távolabbi elképzeléseiről is: hazánk 2008 szeptemberétől 30 légiirányitó segítségével átvenné a kabuli repülőtér működtetését, valamint 25 főre duzzasztanák a magyar katonák számát a „kockázatos” országok közé sorolható Irakban.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke kifejttette, hogy pártja nyitott a mandátum meghosszabbítása kérdésében. Hozzátette: Afganisztán ügyében konszenzus van a parlamenti pártok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!