Hírek

2007.03.21. 16:52

Továbbra sem kérnek a kamarák a veszteséges cégek elvárt adójából

BAMA

Nem értenek egyet a szakmai szervezetek az elvárt adó új formájával sem. Mint ismeretes, a Pénzügyminisztérium július elsejétől ismét életbe léptetné az első félévre eltörölt adónemet azzal a változtatással, hogy a vállalkozások bizonyíthatnák, hogy a piaci viszonyok miatt valóban veszteségesek. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint jogállamban az a normális út, ha a hatóság bizonyít, és nem a vállalkozónak kell igazolnia a tisztességességét – mondta el Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a pénzügyi tárcával folytatott egyeztetés után.

Az érdekképviselet továbbra is azt tartaná elfogadhatónak, ha a reális jövedelmi viszonyok, és nem az árbevétel szerint kellene adót fizetni.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint helyes elképzelés az adózók körének szélesítése, ugyanakkor aggályosnak tartja az erre kitalált adózási módszert. A kamara nem ért egyet azzal, hogy az új közteher az iparűzési adó elvére épülne, s növeli az adminisztrációs feladatokat.

Az adó alapja továbbra is az árbevétel két százaléka lenne, mértéke pedig megegyezne a társasági adóéval. A vállalkozásoknak kellene bizonyítaniuk az adóhatóságnak, hogy tényleg azért nem tudnak fizetni, mert veszteségesek. A tervek szerint március 28-án dönt a kormány az előterjesztésről.

Az Európai Bizottság (EB) részletesen vizsgálja a vállalatcsoporton belüli kamat magyarországi adóztatási gyakorlatát. A rendszer lehetővé teszi a társaságoknak, hogy csoporton belüli kapcsolt vállalkozásoktól kapott vagy kapcsolt vállalkozásoknak fizetett nettó kamatnak csupán a felét szerepeltessék adóköteles jövedelemként vagy kiadásként. Az EB kifogásolja, hogy a szabályozás kizárja a kedvezményből a kisebb vállalatokat és a pénzügyi cégeket. Ezenfelül a rendszer csak vállalatok csoportjaira alkalmazható, egyéni vállalatokra nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!