Hírek

2007.03.22. 18:48

Traktorokról és kombájnokról tárgyalunk Brüsszelben

Hét végére megszülethet a megegyezés a mezőgazdaságigép-támogatás utolsó vitatott pontjairól az Európai Bizottságban.

Z. H.

Évi 40-42 milliárd forint sorsáról van szó, ennyit lehet majd műszaki fejlesztésre, gépvásárlásra költeni. Így saját forrásokkal kiegészítve évente 120 milliárd forintért vásárolhatnak új gépet a magyar gazdák. A Brüsszellel való érdekellentét abban áll, hogy ha – a gépvásárlás révén – javul a hazai gazdák versenyképessége, akkor nőhet a magyar termelés volumene. A héten erről vitáztak a szakemberek az Európai Bizottságban. A magyar tárgyalók célja, hogy traktort, vetőgépet és kombájnt is lehessen támogatással vásárolni. Elfogadták viszont azokat a támogatási módozatokat, amelyek révén szerkezetátalakítás, állatjólét javítása, energiafelhasználás csökkentése címén lehet majd támogatással új gépet, eszközt vásárolni. A kertészeti és az állattenyésztést szolgáló gépeknél 35 százalékos, a szántóföldi növénytermesztést szolgáló gépeknél pedig 25 százalékos lehet a támogatás mértéke.

Mint Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, rövidesen véglegesítik a 95 ezer gépet tartalmazó katalógust a minisztérium honlapján, a támogatáshoz tartozó rendelet pedig április elején jelenik meg. Az előfordulhat, hogy a szántóföldi gépek ügyében később jutnak egyezségre Brüsszelben, ekkor ezzel később kiegészítik a jogszabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!