Hírek

2007.03.04. 18:48

Vita a hazai életminőségről

Pénzbehajtásnak nevezte a kormány reformintézkedéseit Orbán Viktor az életminőségről rendezett konferencián, amelyen nagyobb állami szerepvállalásra tett javaslatot egyes területeken.

Szakács Árpád

Magyarországon ma egyetlen reform sem zajlik, csak pénzbehajtás van – mondta Orbán Viktor a Fidesz „Jövőnk” című konferencia sorozatának februári témáját lezáró rendezvényén, amelyen az életminőséget vitatták meg a párt politikusai. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány által reformnak nevezett változtatások valójában nem vezetnek el egy jobb minőségű élethez, hanem lerontják azokat a rendszereket, amelyek nélkül nem lesz európai szintű életminőség az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén. A jelenlegi gazdasági helyzetről úgy vélte: „ez nem átmeneti, ez lesz a létezés természetes formája az elkövetkező években”.
Kifejtette: miközben a magyarok dolgoznak a legtöbbet Európában, addig egyre kevesebben tehetik meg azt, hogy javítsanak az életminőségükön. A nyaralás luxussá vált, Magyarországon százból 11 embernek nyílt lehetősége arra, hogy külföldön üdüljön, és 24 százalék tehette meg, hogy az ország határain belül nyaraljon. A tavalyi esztendőben a megkérdezetteknek 70 százaléka egyáltalán nem volt sehol, semelyik évszakban üdülni. Az Európai Unió 25 tagállama közül Magyarországon érzik a legtöbben úgy, fennáll a kockázata annak, hogy elszegényednek, elvesztik a munkahelyüket. Ez az egyetlen uniós ország, ahol a megkérdezettek többsége szerint a helyzet állandóan rosszabb lesz, itt a legalacsonyabb azoknak a száma, akik boldognak mondják magukat – tette hozzá.
A Fidesz elnöke bírálta a vizitdíj-rendszert is. Szerinte ennek az a hatása, hogy kevesebben mennek el az orvoshoz. Úgy vélte: ha Magyarországon üzleti alapra helyezett több-biztosítós egészségügyi modell lesz, akkor be fog következni az, amitől mindannyian tartunk. A gazdagok meg tudják majd vásárolni az egészséghez szükséges jó minőségű szolgáltatásokat, a szegények pedig „ki fognak szorulni egyfajta szegény kórházakba”, rossz minőségű ellátási körbe. „Ezért azt hiszem, a Fidesz egyik legfontosabb feladata az előttünk álló hónapokban, hogy megtalálja a módját annak, hogy megakadályozza a több-biztosítós, üzleti alapra helyezett egészségiügyi rendszer létrejöttét” - tette hozzá.

A pártelnök szerint az utóbbi időszakban az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén „egyfajta liberális axióma” érvényesül, aminek lényege, hogy az állam rosszul látja el ezeket a funkciókat, ezért be kell engedni a piaci érdekeket, a profitorientált szférát. Orbán Viktor azt javasolta, hogy ezzel szemben a „kölcsönös felelősségvállalást” kell meghirdetni. Ez azon alapul, hogy az államnak kell meghatározó szerepet vállalnia ezeken a területeken, mert ha nem teszi, akkor az emberek tekintélyes része nem jut a szolgáltatásokhoz.

Az életminőség a második témája a Fidesz vitasorozatának, amelyre Navracsics Tibor még a Fidesz novemberi kongresszusán tett javaslatot. Elsőként januárban az igazságosság témáját járták körül, az életminőség kérdése után márciusban a közszolgáltatások és az állam feladata, áprilisban pedig a versenyképesség témájával foglalkoznak. A megtárgyalt kérdésekről a májusi Fidesz-kongresszusra vitairatot is készítenek.

Koalíciós bírálat Orbánnak

A Fidesz elnöke a jövőképes Magyarország elleni legsúlyosabb merényletet követi el azzal, hogy kudarcpropagandájával akadályozza a reformok végrehajtását – közölte Kóka János (SZDSZ). „Nem fog sikerülni, Orbán mondatai saját kudarcát vetítik előre, nem az országét. Miközben a Fidesz elnöke fordulatot akar, mi éppen ezt hajtjuk végre. Beindítottuk a liberális reformokat az egészségügyben, az oktatásban, a közlekedésben, az államigazgatásban” – tette hozzá. Nyakó István, az MSZP szóvivője nem kívánt érdemben reagálni Orbán beszédére, annyit közölt: nem lát újdonságot az előadásban, „ez a panaszáradat” már többször elhangzott, pártja pedig várja az ellenzék javaslatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!