Hírek

2007.08.25. 12:36

A királynőt megölni...

Jó néhányan várták, hogy Sólyom László köztársasági elnök is kifejtse az álláspontját a Magyar Gárda ügyében. Ha sokára is, de az államfő végül megszólalt. Ám, hogy ettől okosabbak lettünk-e, az erősen vitatható.

Stanga István

Az teljesen rendjén való – s ennek hangot is adtam a Magyar Gárdáról szóló írásomban –, hogy a köztársasági elnök válasz nélkül hagyta a Jobbik levelét, amelyben a mozgalom vezetői a segítségét, a védelmét kérik alkotmányos jogaik gyakorlása kapcsán. Az azonban már inkább elgondolkodtató, hogy Sólyom László eleddig nem fejtette ki a nézeteit az események kapcsán. Persze, az államfő akkor és olyan kérdésekben nyilvánul meg, amikor és amilyenekben akar, de azért fölöttébb furcsa egy olyan ügyben hallgatásba burkolózni, amelyről szinte az egész ország beszél, s amely mind a jobb, mind pedig a bal oldalon a szokásosnál is erősebb indulatokat vált ki.

A Magyar Szocialista Párt is úgy ítélte meg, hogy jó lenne, ha a köztársasági elnök hallatná a hangját a Magyar Gárdát illetően, ezért közleményükben a következőket írták: „Sólyom László egyértelmű szava most sokak számára hozna megnyugvást, további hallgatása pedig az ország nagy részének okozna csalódást. Felkérjük tehát az államfőt, fejtse ki nyilvánosan az álláspontját a Magyar Gárda mozgalommal kapcsolatban.” Nos, nagyon valószínűnek tartom, hogy Sólyom László végezetül sokkal inkább az őt körülvevő tanácsadók véleményének a hatására, semmint a szcialisták ösztönzésére döntött úgy, hogy megszólal. Szerintem nem kellett volna. Pontosabban: nem így kellett volna.

Az államfő reagálása ugyanis – amelyet Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője tolmácsolt – engem nagyon emlékeztet arra az eljárásra, amelyet az esztergomi János érseknek tulajdonítanak. Mint ismert, a főpap állítólag a következő szavakkal buzdította/ellenezteGertrudis királynő elleni összeesküvés résztvevőit (A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki beleegyezik én nem ellenzem). Sólyom László a Magyar Gárda kapcsán a következőket „üzente”: elítéli a félelemkeltésre alkalmas rendezvényeket és a félelemmel való manipuláció eszközét is.

Igen, ez vitathatatlanul szép dolog. És amennyire szép, annyira általános is. Kiderül belőle, hogy mit tart az államfő a Magyar Gárdáról? Nem. Ráadásul azok, amiket mond (legalábbis ebben a konkrét esetben) egyszerre nem is lehetnek igazak. Ha ugyanis a Magyar Gárda rendezvénye félelemkeltésre alkalmas, akkor az MSZP nem manipulál, hanem sok ember érzéseit fogalmazza meg. Ha viszont kizárólag az MSZP manipulációjáróll van szó, akkor meg nincs ok félni a gárdistáktól. Értem én, persze, hogy értem: Sólyom László – ahogyan korábban is – mindkét oldalnak üzent. Nem állítom, hogy ez a tanító bácsis eljárás (te is, meg te is állj a sarokba) úgy általában nem jó. De nekem most mégse tetszett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!