Hírek

2007.08.31. 14:04

A Titanic menekülésének kulcsa

Kilencvenöt évvel a Titanic pusztulása után elárvereznek egy kulcsot, amely sokak szerint megelőzhette volna a több, mint 1500 emberéletet követelő tragédiát. Az aukciós ház 70 ezer font – több, mint 25 millió forint – bevételt remél a távcsőszekrényt nyitó fémdarabka eladásából.

M.L.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A 45 ezer tonnás hajó alig két és fél óra alatt süllyedt el.
[/caption]Nem sokkal a Titanic kifutása előtt a kulcsokért felelős másodtisztet David Blairt leváltották, s helyére Henry Wilde-ot, egy „tapasztaltabb” tengerész nevezett ki a hajót üzemeltető White Star Line. A kapkodás miatt azonban Blairnél maradt a távcsőszekrény kulcsa. Bár a hiányosság ma már megdöbbentő lenne, ez akkor a matrózokon kívül senkit sem érdekelt. A Titanicot ugyanis elpusztíthatatlannak tartották, sőt gyakran írásban is megjelent az az elbizakodott vélemény, amely szerint „ezt a hajót az isten sem tudná elsüllyeszteni”. Nem meglepő így már az sem, hogy a mentőcsónakokban csak az utasok harmadának volt hely.

A matrózok azonban a szabályoknak megfelelően nézték a horizontot, jobb híján szabad szemmel a „varjúfészeknek” nevezett árbockosárból. Így történt 1912 április 14-én is, amikor 23.40-kor a hajó összeütközött a jégheggyel. Később a tragédia körülményeit vizsgáló amerikai bizottság előtt az egyik túlélő őrszem, Fred Fleet azt állította, ha lett volna távcsövük, hamarabb észrevették volna jéghegyet és el lehetett volna kerülni a tragédiát.

A kulcsot Blair egyébként lányára hagyta, aki a 80-as években a Nemzetközi Tengerész Egyesületnek adományozta, s híres csak most lett, miután a Henry Aldridge and Sons aukciósház bemutatta. Egyesek szerint azonban a kulcs nem a távcsőszekrény rejtélyének kulcsa. A fémdarab valójában a „varjúfészek” telefonjának dobozát nyitotta volna. Ám az eredmény ez esetben is ugyan az: az aprócska tárgy akkor is életek százait menthette volna meg.

Magyarok a Titanicon

A Titanicnak ismereteink szerint több magyar utasa is volt. Az első osztályon pincérként dolgozó Reischl Mátyás túlélte a katasztrófát. Megmenekült a soproni Hoffer Lujza és feleségével együtt a harmadosztályon utazó, Amerikában letelepedni szándékozó Kisik Antal is. A vízbe veszett azonban Kisik Vince és a 18 éves Kisik Mária. Érdekesség, hogy a Titanic katasztrófájának helyszínére érkező első hajó, a Carpathia hajóorvosa magyar volt. Dr. Lengyel Árpád a megmenekült utasoktól hálából emlékérmet kapott, az orvos a budapesti Kerepesi Temetőben nyugszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!