Hírek

2007.08.13. 04:54

Fel akarom bontani az örökösödési szerződést

Olvasónk külföldön élő rokonával öröklési szerződést kötött. Életjáradékért ráhagyja a lakást. Egészsége azonban romlott, és inkább egy idősotthonba költözne.

Rados Virág

Nem könnyű a megoldás – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az öröklési szerződés tartós jogviszony, amelyet bajos felbontani. Ha a felek egymás közt képtelenek megegyezni, az örökhagyó bírósághoz fordulhat. Kérheti a szerződés módosítását, illetve felbontását. De számítson rá, a bíróság arra fog törekedni, hogy a jogviszonyt megmentse. Hiszen a másik fél éppen azért szerződött a kedves olvasóval, hogy a megfelelő ellentételezést, ami jelen esetben a lakás, megkapja. Ráadásul be is tartotta a szerződésbe foglalt megállapodást, azaz rendesen fizeti az életjáradékot. Nem lenne tehát tisztességes és jogszerű vele szemben, ha mindennek ellenére nem kapná meg az ingatlant, mert a hölgy éppen annak fejében költözne idősek otthonába.

A dokumentum tartalmán a hölgy megfelelő indokkal változtathat. Ilyen ok lehet, hogy körülményei megváltoztak, egészségi állapota romlott. Ezt valóban nem láthatta előre a szerződéskötéskor.

A bíróság rendelkezhet úgy: az örökös nem életjáradékot köteles fizetni, hanem a hölgy ápolásáról kell gondoskodnia. Esetleg együtt a kettőt. Ezt az eltartó külföldről is megteheti, például ápolót fogad a hölgy mellé.
A bíróság az életjáradék összegét szintén módosíthatja. Megállapíthatja, hogy annak az inflációval arányosan növekednie kell. Ha a szerződés módosítása nem járható út, az asszony, úgynevezett érdekmúlásra hivatkozva kérheti a felbontását. (Kijelentheti: már nem érdeke életjáradékot kapni.) Számoljon viszont azzal, hogy az addig fizetett pénzt vissza kell térítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!