Hírek

2007.08.19. 06:08

Hiábavaló dioxinvizsgálatok?

Szakemberek szerint nincs meg minden feltétel ahhoz, hogy azonnal megállapítsák az egészségügyi határérték feletti dioxintartalmat a guargumit tartalmazó termékekben.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A szerkezet és a mérgezési fok megállapítása nem egyszerű
[/caption]Összesen 370 magyarországi vállalkozás jelentette a hétvégéig az agrártárcának, hogy termékeik guargumit (E-412) tartalmaznak. A vizsgálatot hazánkban azután rendelték el, hogy több európai országban is dioxinnal szennyezett rákkeltő guargumi élelmiszer-adalékra bukkantak Indiából érkező szállítmányokban. Itthon jelenleg 78 mintát vizsgálnak, az eredmény a jövő héten várható. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szerint eddig 34 vállalkozás termékeiről állapították meg, hogy a bennük lévő guargumi nem volt szennyezve dioxinnal. Eddig néhány élelmiszerről gyanították, hogy a benne levő adalékanyag esetleg dioxint tartalmaz. Eddig csupán egy húszkilónyi krémkávépor-szállítmányról derült ki, hogy ártalmas, ám ebből nem került a vásárlókhoz.

A forgalomból való kivételhez nem elég a dioxinszennyezés megállapítása, szükséges, hogy a mérgező anyag aránya túllépje az úgynevezett egészségügyi határértéket. Csakhogy ennek megállapításához nincs meg az összes feltétel – nyilatkozta lapunknak az állami laboratórium két neve elhallgatását kérő elemzője. A szakemberek kifejtették: a dioxinmulekulák tömegét egy úgynevezett nagy felbontású tömeg-spektrométerrel nagyítják fel. Ebből állapítható meg a szerkezet és az is, hogy milyen mérgező anyag kapcsolódik még hozzá. A dioxin szerkezete különböző lehet, és a mérgezési fok attól függ, hogy hol kapcsolódik hozzá más anyag. Erre példaként a szakemberek elmondták: a heroin és a morfium, illetve a kodein fájdalomcsillapító azonos rendszerhez tartoznak, de a hatása mindegyiknek más. A heroin kábítószerből nyilvánvalóan kisebb mennyiség elég a halálos adaghoz.

A szerkezet és a mérgezési fok megállapítása nem egyszerű. A bonyolult eljárás lényege, hogy egyedi mintát kell kifejleszteni minden termékre. Erre példaként a szakértők azt mondták, hogy ha valaki benzint akar vizsgáltatni egy laboratóriumban, akkor rövid idő alatt meg tudják mondani az összetevőket annak köszönhetően, hogy az elemzést sokszor végzik, ilyenre kész van a minta. Ha ezzel szemben egy pakuraszármazékot szeretnénk bevizsgáltatni, az jóval bonyolultabb, mivel mintát kell létrehozni.

A minta kifejlesztése a mostani dioxinos vizsgálatnál korántsem egyszerű. Az elemzők szerint az állami laboratóriumban felkészületlenül érte a sok termék bevizsgálása, mindössze pár termékre volt minta, a többire pedig fejleszteni kellett. Az elemzők szerint emiatt is kell sokat várni a vizsgálatra. Ez abban az esetben lehet problémás, ha valóban találnak dioxinos árut, ugyanakkor a lassú elemzés miatt csak hetekkel később kerül le a polcokról, miközben fogyasztják az emberek. Arra is felhívták a figyelmet: nem biztos, hogy a rögtönzött mintakészítés azonnal kiadja a valós eredményt, sok esetben érdemes újravégeztetni a méréseket.

A kutatók azt is kifejtették, hogy magánlaboratóriumok is besegítenek a vizsgálatba, nekik azonban kisebb felbontású tömeg-spektrométerük van, amellyel eleve kizárt a mérgezési fok megállapítása. Maximum annyit tudnak kimutatni, hogy tartalmaz-e dioxint a termék, az egészségügyi határértékre már nem tudnak mondani semmit. Ebből kifolyólag – ha ilyen felmerül – bármilyen dioxinmennyiségnél szükséges lenne azonnal kivonni a forgalomból a terméket – tették hozzá. Lapunk tegnap többször is kereste az ügyben Süth Miklóst, de lapzártánkig a főállatorvos nem volt elérhető.

Továbbra is érdemes kerülni az E-412-t

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) továbbra is azt javasolja, hogy a fogyasztók kerüljék a guargumit tartalmazó ételek fogyasztását, amíg nem derül ki, hogy van-e a magyar piacon dioxinnal szennyezett adalékot tartalmazó élelmiszer. Az adalékanyag számtalan termékben megtalálható, például pékárukban, tejtermékekben, húspástétomokban és felvágottakban, öntetekben, szószokban, levesporokban, halkonzervekben, illetve takarmányokban.

Az OFE szerint a dioxinnal szennyezett guargumi egy újabb veszélyforrás a naponta elfogyasztott adalékanyagok, például színezékek, állagjavítók, vagy a növényvédő szerek mellett. Ezek együttes hatása már komoly veszélyt jelenthet. A dioxin főként a zsírszövetekben felhalmozódva súlyos lefolyású, rákos megbetegedést okozhat. A molekula lassan fejti ki hatását, ezért gondolták sokáig úgy, hogy nem ártalmas az emberre. Viktor Juscsenko jelenlegi ukrán elnököt még elnökjelöltsége idején kísérelték meg ezzel a szerrel meggyilkolni.

Az OFE szerint a dioxinnal szennyezett guargumi egy újabb veszélyforrás a naponta elfogyasztott adalékanyagok, például színezékek, állagjavítók, vagy a növényvédő szerek mellett. Ezek együttes hatása már komoly veszélyt jelenthet. A dioxin főként a zsírszövetekben felhalmozódva súlyos lefolyású, rákos megbetegedést okozhat. A molekula lassan fejti ki hatását, ezért gondolták sokáig úgy, hogy nem ártalmas az emberre. Viktor Juscsenko jelenlegi ukrán elnököt még elnökjelöltsége idején kísérelték meg ezzel a szerrel meggyilkolni. A szerkezet és a mérgezési fok megállapítása nem egyszerű -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!