Hírek

2007.08.06. 17:20

Kereszttűzben a Fidesz és a Magyar Gárda

BAMA

Meddig vállalhatók a Fidesz számára a Magyar Gárda megalakítása után a Fidesz-Jobbik közös önkormányzati frakciói? Ezt a kérdést tette fel nyílt levelében az SZDSZ hétfőn annak kapcsán, hogy a „nemzeti önvédelmi keretek" megteremtésére megalakult a Jobbik Magyarországért Mozgalom új szervezeteként a Magyar Gárda. 

Cser-Palkovics András, a Fidesz szóvivő-helyettese válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Fidesz kiáll az alkotmányos jogok érvényesülése, így az egyesülési jog szabad gyakorlása mellett". Hozzátette: „természetesen az egyesülési jogukkal élőknek be kell tartaniuk a törvényeket".

Az MSZP ugyanakkor felszólította Orbán Viktort és a Fideszt, hogy szakítson meg minden politikai kapcsolatot a Jobbikkal. Göndör István arról beszélt, hogy „nem lehet egyszerre hinni a Zéró tolerancia kiáltványban és közben támogatni a kirekesztő világképpel rendelkező Jobbikot".

Az SZDSZ bejelentette: a piros-fehér-zöld zászlót, a Magyar Köztársaság nemzeti jelképét küldi el Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak, mert a liberális párt szerint a Fidesz és a KDNP a Magyar Gárda, „egy félkatonai  szervezet" minapi megalakításáig szélsőjobboldali jelképrendszerrel vállalt közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!