Hírek

2007.08.01. 19:19

Két vendéglátóssal bővült a feketelista

Két vendéglátóipari cég került fel újonnan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján (www.antsz.hu) közzétett feketelistára, amelyen korábban egy mosonszentmiklósi, egy kiskunhalasi, egy szekszárdi, illetve egy mezőkövesdi étterem, valamint egy szombathelyi cukrászműhely „díszelgett”.

Dutka Noémi

Az első budapesti cégként a Carmel Vendéglátó Kft. került fel a listára. A cég zuglói szociális ellátó intézménye 35 embert betegített meg. Az esztergomi Szt. Albert Központ főzőkonyha okozta, amely ételeivel 51 embert fertőzött meg szalmonellával idén áprilisban. A hét mulasztó konyha ételeitől így egy év alatt összesen 577-en betegedtek meg.

A feketelista megtette hatását – szögezte le kérdésünkre Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztályának megbízott vezetője. Míg a tavalyi szabálytalanságok miatt hat cég került fel a szégyenfalra, addig idén egyelőre egy intézmény sértette meg az előírásokat. „Úgy tűnik, hogy kezd teret nyerni a felelősségteljes ételkészítés és kiszolgálás” – reménykedik a főosztályvezető. Az ÁNTSZ-nek 2006. augusztus 1. óta van lehetősége közzétenni azoknak az intézmények listáját, amelyek bizonyítottan ételfertőzést, illetve -mérgezést okoztak. A vétkes cégek egy évig szerepelnek a „szégyenfalon”, az archívumból pedig további két évig lehet visszakeresni az adataikat.

A nyilvános megszégyenítésnek nagyobb lehet a visszatartó ereje, mint a pénzbeli büntetésnek. Jelenleg a hatóság maximum százezer forintos szabálysértési bírságot szabhat ki a fertőzést okozó éttermekre. Ezenkívül úgynevezett minőségvédelmi bírságot is megállapíthat, amely legalább ötvenezer forint, s nincs felső határa.

A listán csak vállalkozások adatait lehet közzétenni, magánszemélyét nem. Így nem kerül fel rá az a magánszemély, aki még tavasszal ételt készített egy kaposvári keresztelő utáni összejövetelre, ahonnan ötven vendéget szalmonellafertőzéssel kórházba szállítani. Az illető ellen a rendőrség indított eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!