Hírek

2007.08.22. 06:00

Kimondhatja-e a közjegyző, hogy érvénytelen a végrendelet?

Olvasónk a törvényes örököse rokonának, akinek hátrahagyott javai hagyatéki tárgyalása a közeljövőben lesz. A végrendelet másokat is megjelöl, de a dokumentum alakilag hibás.

BAMA

A végrendeletet géppel írták, és csupán az elhunyt aláírása szerepel rajta. Az érvényességhez kötelező két tanúé nem. Ez súlyos hiba, amely a dokumentum érvénytelenségét jelentheti – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ezt azonban nem a közjegyző, hanem a bíróság mondhatja ki. A közjegyző annyit állapíthat meg, hogy a végrendelet érvényessége alaki okok miatt aggályos.

Majd felteszi a kérdést, hogy az érintettek ennek ellenére elfogadják-e érvényesnek, mint a halott végakaratát, avagy sem. Amennyiben egyetértés van, akkor a közjegyző a jelenlévők akarata szerint jár el. Ellenkező esetben ideiglenesen átadja a hagyatékot a törvényes örökösöknek. Ekkor nekik számolniuk kell vele, hogy az ellenérdekelt fél harminc napon belül pert indíthat a testamentum érvényessége iránt. Neki viszont azt kell számításba vennie, hogy állítását bizonyítani is kell. Például tanúkkal, akik állítják, hogy valóban az elhunyt végakarata áll a testamentumban. (A dokumentumról hiányzó tanúknak is ez lett volna a szerepük.) A másik fél is felvonultathatja a maga tanúit.

A végrendelet érvényességét bizonyítani akarónak itt kevés esélye van a sikerre – állítja a Dr. Schneider Ügyvédi Iroda is. A fent leírt alaki hiba súlyos hiányosság. A Magyar Irodának például volt olyan ügye, amelyben kézzel írott végrendeletet nyilvánítottak a per során érvénytelennek csak azért, mert nem volt minden oldala megszámozva. Ott ugyanis ez az egyik elengedhetetlen formai követelmény. Ha végrendelkezünk, kérjük szakember segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!