Hírek

2007.08.10. 14:47

Különutas magyar taktika amerikai vízumügyben

F. K.

Miközben kelet-európai sorstársai keveslik az amerikai vízummentesség kibővítéséről szóló törvényben foglaltakat, Magyarország különvéleményen van: bátorítónak nevezte az amerikai lépést. Pedig a lettekkel, a litvánokkal, a lengyelekkel, a románokkal, a szlovákokal és a csehekkel korábban közösen lobbiztunk a vízummentességért. A hat NATO-tagállam fenntartásait egy közös nyilatkozatban fogalmazta meg, melyet Washingtonban tettek közzé.

Magyarország ugyanakkor – jóllehet az említett kelet-európai államokkal közös tanácsadó céget bízott meg a vízumkérdés ügyében – nem írta alá a közleményt, helyette egy levelet jutatott el a budapesti amerikai nagykövetséghez, amelyben bátorító lépésnek nevezte a törvényt.

George Bush elnök, miután a szenátus és a kongresszus megszavazta a határozatot, augusztus 3-án írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt, amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!