Hírek

2007.08.27. 07:32

„Lövik” a kurucinfót

Kurucinfo-ellenes honlapot indítottak ismeretlenek, akik éppen olyan módszereket választottak, mint azok, akiket támadnak. Csodálkozni nem kell, hiszen a történelemből tudjuk: a szélsőségre szélsőséges válasz érkezik.

Stanga István

A „ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel” magatartás helyett az ugyancsak a Bibliából (is) ismert „szemet szemért” elvet választották azok az ismeretlenek, akik egy ellenhonlapot (kurucwanted.blogspot.com) indítottak, így tiltakozva a szélsőséges nézeteirőlismert kurucinfo működése, módszerei ellen. Ismeretes, hogy a portálon számos olyan adat, hír jelent meg, amely súlyosan sértette egyesek személyiségi jogait. (Az ennek okán folytatott eljárás viszont nehézkes, mivel a szerver az USA-ban található.) Nos, a már említett weboldal készítői ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, amelyeket az általuk elítélt honlap: nyilvánosságra hozták a kurucinfo vélt szerkesztőinek, készítőinek neveit és egyéb adatait (telefonszám). Egy aloldalon (wanted2007.blogspot.com) pedig azok fényképeit, nacionáléját közlik, akik – szerintük – bizonyos szélsőjobboldali szervezetek ismert alakjai.

„Ezt a lapot a Magyarországot élhetetlenné tevő soviniszta, háborús uszító bűnözői csoportok internetes garázdálkodása generálta” – írják a a site életre hívói, akiknek eljárása éppen úgy személyiségi jogokat sért, mint azoké, akiket támadnak. Más kérdés, hogy ez nagy valószínűséggel senkit sem érdekel. Hiszen abban a „háborúban” amely egy ideje már zajlik hazánkban, s amelyben egyre durvább eszközöket használnak a felek, az ilyen „aprócska” jogsértések már fel sem tűnnek. És hát, az is gyanítható, hogy nem ez a lépés az utolsó, amelyet afféle válaszként foghatunk fel mindazokra a cselekményekre, amelyeknek az utóbbi időszakban valamennyien tanúi lehettünk.

Aki ismeri a történelmet, abszolút tisztában lehet azzal, hogy ez egyik szélsőség kitermeli magából a másikat. Ha valahol megjelenik a szélsőjoboldal, ott rövidesen a szélsőbalosokkal is számolni kell, és megfordítva. De nem kizárólag a megszületésüket köszönhetik egymásnak. Az a fajta szimbiózis, amelyben élnek, egyben azt is jelenti, hogy módszereikben, fellépésükben, habitusukban is sok-sok hasonlóság mutatkozik. És ha az egyik radikalizálódik, a másik is agresszívabb lesz, ha amaz utcára vonul, ez is kihívja a sajátjait, és ha ez „sereget” szervez, rövidesen az is csapatot toboroz.

Senkinek se legyen olyasfajta illúziója, hogy egyszer majd csak befejeződik ez az egész, mert – teszem azt – az egyik oldal belefárad a dologba, vagy éppen megjön az esze. Az ilyen harcok többnyire másként zárulnak. Némely esetben kisebb, máskor nagyobb emberi drámákkal. Legalábbis erre tanít bennünket a történelem. Amelyből nagyon sokan az égvilágon semmit se okultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!