Hírek

2007.08.12. 17:53

Már a fidesz is gárdázik, de az MSZP támogatja

A Jobbik Magyarországért Mozgalom által életre hívott Magyar Gárda után hasonló szervezet létrehozását kezdeményezi a Fidesz. Ennek a neve Honi Gárda lenne és a hadseregen belül működne – közölte vasárnap Demeter Ervin (Fidesz), az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagja.

Sz. Sz.

A Honi Gárdát önkéntesek alkotnák működését törvények szabályozzák. „Hasonló lenne a Honi Gárda ahhoz, mint amely már több NATO tagországban is működik, azaz békeidőben polgári katasztrófavédelmi feladatokat látna el, konfliktushelyzetben pedig kiegészíthetné a hadsereg erejét” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy Európában egy erős ország képes a saját polgárait megvédeni. Hozzátette: Magyarországon ez jelenleg nem így van, a gyenge országokban fordul elő, hogy „mindenféle őrző-védő cégek meg egyéb szerveződések” látják el ezt a feladatot.

A Jobbik a napokban jelentette be, hogy Magyar Gárda elnevezéssel egyesületet hozott létre. A gárdisták szintén önkéntesként katasztrófa- és polgárvédelmi feladatokat látnának el a szakszolgálatokkal együttműködve, valamint kulturális célú – például hadisírgondozás –, és karitatív küldetéseket – adománygyűjtés – végeznének. A felzúdulást a gárdisták fekete egyenruhája vívta ki, mivel úgymond sokakat a negyvenes évek fasiszta uniformisaira emlékezteti. Szintén támadják a szervezetet amiért módot keres majd arra, hogy tagjaik megismerjék a lőfegyverek használatát. Ez azért szükséges a gárdisták háborús helyzetben az ország védelmére is kelnének – közölte Vona Gábor Jobbik elnök.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a távirati irodának nyilatkozva azt mondta: a Fidesz Honi Gárdájával kapcsolatban nyitottak a kezdeményezésre és már tárgyalnak a kérdésről. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kecskeméti sajtótájékoztatóján üdvözölte Demeter Ervin javaslatát egy hadseregen belüli tartalékos szervezet létrehozására. Emlékeztetett arra: Simicskó István, aki korábban a Honvédelmi Bizottság elnöke volt, javasolta, hogy legyen tartalékos szervezete a Honvédségnek. Hangsúlyozta: minden ilyen ügyben konszenzusra szeretnének jutni a parlamenti pártokkal, hiszen a honvédelem nemzeti ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!