Hírek

2007.08.11. 17:37

Mit nyalunk a fagyival?

A guargumi-botrány kapcsán felmerülhet a kérdés, mit tartalmaz például a gépi vagy gombócos fagylalt. Amíg sok uniós országban erről is van ismertető, addig nálunk ezt nem szabályozza törvény.

Bohunka Tünde

A Fidesz új riadóláncot hívna életre a dioxin-ügyhöz hasonló élelmiszerbotrányok esetére, amelynek értelmében 72 órán belül visszahívnák a boltokból az egészségre veszélyes termékeket – mondta szombaton Koszorús László (Fidesz). „Türelmünk elfogyott, a magyar vásárlók türelme elfogyott, nem értjük, hogy kinek áll érdekében az, hogy a fogyasztókat magunkra hagyják a dioxinnal szennyezett ételekkel” – tette hozzá. Hangsúlyozta: „már egy hete tart a guargumival kapcsolatos élelmiszerbotrány, egy hete tudjuk, hogy több tízezer veszélyes termék van a boltok polcain, azonban a kormány mégsem hozza nyilvánosságra ezek listáját”. Hisztéria- és zavarkeltésnek nevezte Koszorús szavait Alexa György (MSZP). Tudomása szerint még egyetlen egy termékben sem találtak dioxint, jelenleg több, mint 300 cég termékeit vizsgálják.

A guargumi-botrány kapcsán felmerülhet a kérdés, hogyha fagyizni megyünk, kitől fogjuk megtudni, hogy mit eszünk meg? Ugyanis nálunk még nem, de egyes uniós országokban a fagylaltospult mellé kiírják, hogy melyik ízesítésű fagyi mit tartalmaz. Domoki János, az Országos Élelmezéstudományi Intézet (OÉTI) élelmiszeradalék és kémiai szennyezőanyag főosztályának helyettes vezetője kérdésünkre elmondta, azokban az országokban, ahol feltüntetik, mi van a fagyiban, az inkább önkéntes alapon működik, semmint kötelezően. Jogszabálytól függetlenül a kereskedők nagyobb bizalmat szerettek volna ébreszteni a vásárlókban.

Ez a lépés tudatosságra ébresztené a vásárlókat, és csak a cukrászokon múlik, hogy ők mikor vállalkoznak arra, hogy ezt nálunk is bevezessék, mondta Domoki János. Felhívtunk néhány cukrászdavezetőt, ők feltüntetnék-e a finomságok összetevőit? Egy jó nevű pécsi üzlet vezetője azt mondta, ők mindenféleképpen kitennék, de éppen a szintetikus anyagok miatt hagytak fel a fagylaltárusítással. Szomorúnak tartja, hogy sokan még mindig mesterséges színezékeket használnak. Egy aszódi cukrászdától pedig azt a választ kaptuk, hogy ők nem tennék közszemlére az összetevők listáját, félve a forgalom esetleges esésétől, mert az átlagember nem is tudja, melyik jelzés, E-szám mit jelent, és minden anyagról csak rosszat feltételez. De voltak olyan helyek is, ahol nem voltak ennyire készségesek, Szigetszentmiklóson az egyik üzletben nagyon hivatalos modorban csak annyit mondtak, ha gondolom, írhatok e-mailt, de biztos, hogy nem fognak rá válaszolni.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetsége elnökének, Pataki Jánosnak a véleménye szerint „a vásárlókat megilleti a tájékoztatás és az uniós gyakorlat követendő példa lenne”. Másrészről „a magyar árakba nem fér bele ennyi, a kiírással járó babramunka - a mi fagyink fele annyiba kerül, mint a német -, persze ha drágábban adhatnánk, úgy igen".

Az elnök úgy tudja, van valamiféle régebbi jogszabály, hogyha természetes színezéket használnak, akkor azt nem kötelező kiírni, de jó lenne, hogyha a cukrászdák nem használnának szintetikus anyagokat a fagylalt színezésére. Szerinte a vásárlókat a kiírás nem befolyásolná, mert ők csak arra figyelnek, minél olcsóbban vehessék meg a kedvenc nyalánkságukat, és süteményüket. Viszont a jó minőséghez és szolgáltatáshoz magasabb árakra van szükség.

Pataki János már 20 éve küzd azért, hogy a mesterséges színezékeket kitiltsák a cukrásziparból, de szerinte el fognak jutni oda, hogy ki kell majd írni a sütemények és fagyik mellé, ha nem természetes anyagot is tartalmaznak. Egy E412 miatt aggodalmaskodó törzsvendégének pedig viccesen csak annyit mondott: „Nyalja csak nyugodtan, én ma már 6 gombócot ettem. Ha baja lenne, rajtam látszana először…”

Dánia: tökéletes marketingfogás

Néhány uniós országban, nemcsak kiírják a fagyi és más élelmiszercikkek adalékanyagait, de például Dániában a legtöbb nagy élelmiszer-áruházban a polcokra még nagyítókat is kitesznek, hogy a vásárló biztosan el tudja olvasni az árukon feltüntetett összetevőket. Így a vevők gond nélkül tudnak figyelni az egészségükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!