Hírek

2007.08.29. 18:24

MSZP: csak 1500 tanár került utcára

A megszűnt álláshelyek száma tízezer körül van, ám korántsem csak tanári státusokról van szó

T.G.

Ezer-ezerötszáz pedagógus marad állás nélkül ősszel – állítja az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője. Tatai-Tóth András elmondta: pontos szám nincsen arról, hány pedagógus állása szűnik meg, néhány önkormányzat ugyanis a döntést későn hozta meg. A politikus hozzátette, információi szerint a megszűnt álláshelyek száma tízezer körül van, ám korántsem csak tanári státusokról van szó. A ténylegesen elbocsátott pedagógusok zöme nyugdíjhoz közeli vagy nyugdíjas – mondta.

Arra a felvetésre, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint spórolás jellemzi az oktatáspolitikát és ez válságot okoz, Tatai-Tóth András közölte: 1200 milliárd forint egy évben az oktatási összkiadás, amelyből a költségvetés 600-700 milliárd forintot fizet, az idén hétmilliárd forinttal lesz kevesebb a normatíva az előző évhez képest.

Arra a kérdésre, hogy a középiskolákban tervezik-e a körzetesítés bevezetését, az MSZP-s politikus elmondta: életbe lépett a 18 éves korig tartó tankötelezettség, a magyar államnak kötelessége gondoskodnia arról, hogy legyen olyan iskola, amely felveszi a gyereket. Tatai-Tóth szerint ez azt jelenti, hogy a szabad iskolaválasztás mellett garanciát kell beépíteni a rendszerbe arra, ne maradjon iskola nélkül egy gyerek sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!