Hírek

2007.08.25. 06:02

Nem éri meg vállalkozónak lenni, megszüntetem a céget

Olvasónknak nincs már szüksége egyéni vállalkozására, szívesen megszüntetné. Fél azonban, hogy az adóhatóság talál nála valamilyen tartozást, amiről ő nem is tud.

BAMA

A vállalkozást meg lehet szüntetni, az engedélyt valóban visszaadhatják – mondták a dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Az önkormányzatnál intézkedhetünk, ahol az engedélyt kiváltottuk. Ám a dolognak komoly feltételei vannak. Elsősorban az, hogy minden előírt helyről, hatóságtól úgynevezett nullás igazolást szerezzünk. E dokumentumokkal bizonyítjuk, hogy nincsen feléjük tartozásunk. Nullás igazolás kell a Fővárosi Önkormányzattól (iparűzési adó), az APEH-től (személyi jövedelemadó, járulékok, stb.), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától.

A laikus mindebbe valóban beleveszhet, és kilátástalannak érezheti a célt, hogy megszabaduljon a vállakozástól. Ezért menjünk be az önkormányzathoz, az APEH-hoz, és kérdezzük meg, mi mindenre van szükség. A híresztelésekkel ellentétben sehol sem esznek embert: ha látják az együttműködési szándékot, különösen szívesen segítenek. Jól tesszük, ha az ilyen bonyolult művelethez, mint egy cég vagy egyéni vállalkozás megszüntetése, szakember segítségét kérjük. Egy jó könyvelő sokat tehet érdekünkben úgy, hogy még a törvényességet is betartja.

Sokan persze vonakodnak ettől, mondván, hogy sokba kerül. Vigyázzunk ezzel a szemlélettel – figyelmeztet mindenkit a jogász. Ha sajnáljuk a pénzt a szakembertől, a hozzáértés hiánya miatt könnyen kerülhetünk igen nehéz helyzetbe. A végén valamiért még a könyvelői díj többszörösét kell kifizetnünk. Kérjünk esetleg számlakivonatot, amely megmutatja, mennyivel tartozunk. Lehet olyan fizetendő is, amelynek bevallását még nem dolgozták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!