Hírek

2007.08.02. 06:02

Nem mindenkit csípnek a vérszívók

Akadnak ártalmatlan szúnyogok, igaz, a vízparti nyaralás során az agresszív vérszívók nőstényeinek csípéseit vakargatva ez sovány vigasz.

Dreissiger Ágnes

Az egész Földön elterjedt, néhol moszkitóknak nevezett szúnyogok közül nem mind csíp. A hímek ártalmatlanok, nem táplálkoznak vérrel. Ezzel szemben a szúró-szívó szájszervvel felfegyverzett nőstények vérszomjas ragadozók, fő táplálékuk a madarak és emlősök vére. A muzsikáló rovar finom sebet ejt, a bőr alá fecskendezi nyálának egy cseppjét, hogy megakadályozza az alvadást, majd addig szívja a vért, amíg teste hatalmasra duzzad, majd tovaröppen. A gyógyuló seb pedig éktelenül viszketni kezd…

A szúnyogok azonban nem rontanak rá mindenkire. Ma már tudományos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a rovarok bizonyos embereket – például a kismamákat – vonzóbbnak tartanak, mint másokat. A kellemetlenkedő állatkák körülbelül minden tizedeik ember iránt mutatnak különös figyelmet, ám hogy mi alapján választanak, az pontosan nem ismert. Kísérletek viszont folynak ennek kiderítésére, sőt, már részeredmények is vannak. Számos kutatás folyik azért, hogy kiderítsék az emberi bőr által kibocsátott több mint ezer vegyi anyag közül melyek vonzzák, és melyek riasztják a szúnyogokat.

Amit már bizonyítottak: a vérszívókat vonzza a verejtékben található tejsav és a kilélegzett szén-dioxid. Ez utóbbi akkora csáberőt jelent, hogy a szárazjeges, azaz fagyott szén-dioxiddal működő csapdák kifejezetten

A szárazság ritkítja a szúnyogokat

A csapadékszegény tél, a száraz és meleg tavasz után a nyári kánikula sem kedvezett a szúnyogpopuláció szaporodásának. A rovarok lárvái ugyanis vagy a folyók árterében vészelik át a telet, vagy a nőstények által pocsolyákba rakott petékből kelnek ki. Idén azonban elmaradtak a tavaszi áradások, és a nagy esők is, így a szúnyogivadékok a kiszáradt iszapban maradtak, a nőstények pedig nem találtak elég pocsolyát, ahol a petéiket lerakhatták volna. Ahol mégis feltűnik egy–egy kellemetlen szúnyograj, ott citrusillatú aromamécsessel, illetve riasztó krémekkel lehet védekezni ellenük. Akit nagyon összecsipkednek a vérszívók, lefekvés előtt igyon meg egy pohár vizet, melyben feloldott egy kalcium pezsgőtablettát.

hatásosak ellenük. Igazolták azt is, hogy a szúnyogok kedvelik azokat, akiknek a bőrén keresztül az átlagosnál nagyobb mennyiségben választódnak ki szteroidok és koleszterin.

A rovarokat vonzza az édes illat is, legyen az parfüm, hajolaj vagy dezodor. E csípős armada vonzóbbnak találja a kismamákat. Ennek oka valószínűleg az, hogy a várandósság ideje alatt a nők alteste átlagosan 0,7 Celsius fokkal melegebb, így bőrük kiválasztása is fokozottabb. A szúnyogok így nagyobb távolságból képesek érzékelni zsákmányukat. Ez rossz hír a nagyobb termetű vagy állapotos nők számára, akik ráadásul nagyobb mennyiségű szén-dioxidot lélegeznek ki. A hőségben illetve mozgás közben élénkülő légzés szintén tovább fokozza a nem kívánt vonzerőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!