Hírek

2007.08.13. 18:42

Nem szennyezettek a gyanús desszertek

Nem tartalmaznak egészségre káros anyagot, így dioxint sem a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek

Z. M.

Nem tartalmaznak egészségre káros anyagot, így dioxint sem a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek – azaz a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű desszertek. Korábban felmerült, hogy ezek a termékek szennyezett guargumi-adalékot tartalmaznak, így ezeket azonban a gyártó saját hatáskörben már kivonta a forgalomból, és meg is semmisítette a boltokból kivont árut.

Az eddigi laboratóriumi elemzések során nem csak a fenti termékekben, de egyáltalán nem találtak egészségre káros guargumit a szakemberek – mindezt Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes közölte tegnap. Eddig élelmiszermintát vizsgáltak meg, hogy azok tartalmaznak-e pentaklórfenolt – azt a vegyületet, mely a dioxinszennyezéssel általában együtt jelenik meg a mintákban, ám tesztje lényegesen olcsóbb és gyorsabb. Eddig azonban minden eredmény negatívnak bizonyult.
A fentiek mellett 12 élelmiszerminta dioxintartalmát is  vizsgálták. A szakemberek ezeknél az élelmiszereknél sem találtak egészségre káros mennyiségű vegyi anyagot, így további intézkedésekre egyelőre nincs szükség a boltokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!