Hírek

2007.08.15. 06:08

Nem vállalkoznak a kirúgott közszolgák

Az idei év végéig közel tizennégyezer közszolgának intenek búcsút munkahelyeiken. A többség a korábbi hasonló, adminisztratív állást szeretne, vállalkozásba viszonylag kevesen vágtak bele.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Akinek felmondanak, sokáig képtelen dönteni, merre vegye az irányt. Vállalkozni, szakmát váltani, nehéz döntés – fotó: Kallus György
[/caption]Átképzés, szaktanácsadás, információnyújtás, pályamódosító hitel – egyebek mellett ezekkel a lehetőségekkel élhetnek azok a köztisztviselők, illetve közalkalmazottak, akiket az elmúlt időszakban bocsátottak el. A probléma meglehetősen sokakat érint, mivel az idei év végéig tartó karcsúsítások miatt összesen körülbelül 14 ezer közszolga veszíti el az állását.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatalhoz július végig összesen 7995 fő csoportos létszámleépítését jelentették be a közigazgatási szervek 2006. augusztusa óta – mondta el érdeklődésünkre Réthy Pál, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal osztályvezetője. Az elbocsátottak több helyen kérhetnek segítséget. Egyrészt a Szolgáltató Centrumoknál, amelyek megtalálhatóak minden korábbi megyei munkaügyi központnál. A centrumok elsősorban információnyújtással, munka-, pálya- és álláskeresési tanácsadással, különféle humán szolgáltatásokkal, álláskeresési tippekkel próbálnak segíteni.

Emellett képzéseken is részt vehetnek az egykori közszolgák, amelyeken új szakmákat sajátíthatnak el. A képzések szakirányait az adott régió munkaerő-piaci helyzete, illetve a munkaadók igényei határozzák meg. Az eddigi tapasztalatok szerint képzésre csak akkor adják a fejüket az elbocsátott közszolgák, ha nem sikerül a korábbihoz hasonló munkát szerezniük.

Az Foglalkoztatási és Szociális Hivatal emellett megállapodást kötött több magán munkaerő-közvetítővel, illetve három nagy foglalkoztatóval is. A három cég összesen több mint ezer álláshelyet kínál pénzügyi, biztosítási területen, ezerötszázat pedig a kereskedelemben. Problémát jelenthet ugyanakkor, hogy sok esetben fizikai munkákat kínálnak, míg az elbocsátott közszolgák többsége közép, illetve felsőfokú végzetséggel rendelkezik.

Az utcára kerültek sok esetben már hosszú évtizedek óta a közszférában dolgoznak, s így nehezen mozdulnak. Ezt mutatja az is, hogy a vállalkozáshoz igényelhető, úgynevezett pályamódosító hitelt tavaly november óta mindössze tizenöt egykori közszolgának folyósították, s további ötvenöt kérelem elbírálása van folyamatban – mondta el érdeklődésünkre Őry Kovács Katalin, az Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kommunikációs igazgatója. A hitelhez nem szükséges önerő, s a kamata meglehetősen kedvezményes, jelenleg hat százalék. Futamideje tíz év, s csak három év múlva kell elkezdeni törleszteni. Az elbocsátott közszolgák elsősorban már meglévő, családi cégekhez társulnak, kevesen igényeltek hitelt új vállalkozás indításához.

Prémium évek az idősebbeknek

A nyugdíjkorhatárhoz közeliek számára jelenthet megoldást a Prémium évek program, amelyet tavaly ősszel hosszabbítottak meg 2008. december 31-ig. A programba az a legalább huszonöt év közszolgálati jogviszonnyal rendelkező alkalmazott kerülhet be, aki legkésőbb öt év múlva előrehozott öregségi, vagy öregségi nyugdíjra lesz jogosult, és akit a munkáltató működésével, vagy a munkakör megszűnésével összefüggő ok miatt kívánnak felmenteni. A programban résztvevők határozatlan idejű jogviszonyukat határozott idejűvé alakítják át. Ezzel lemondanak a felmentési időre járó átlagkeresetükről és a végkielégítésükről, valamint vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást. Ennek fejében a korábbi illetményük hetven százalékát kitevő juttatásra, valamint az egyébként járó étkezési hozzájárulás három százalékára jogosultak három évig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!