Hírek

2007.08.09. 07:04

OMV-ígéret: barátságos közeledés a Mol-hoz

A Mol az orosz fenyegetettség veszélyéről, az OMV viszont barátságos közeledésről beszél a két társaság lehetséges fúziója kapcsán. Szakértők szerint viszont bármit is csinál a két cég, előbb-utóbb mindkettő orosz kézre kerül.

BAMA

Barátságosan szeretné elérni az OMV az osztrák és a magyar olajcég valamilyen összefonódását – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján Wolfgang Ruttenstorfer, a társaság vezérigazgatója. Az osztrákok közös irányításban, bécsi és budapesti központtal képzelnék el az egyesített céget, erről szívesen tárgyalnának a Mol vezetőségével. Egyetlen szándékuk, hogy  valamilyen úton-módon megtörténjen a fúzió, amelyből – az OMV meggyőződése szerint – a globális versenyben mindkét cég profitálhat.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy mivel barátságos szándékkal közelítenek, az ajánlataik csak a Mol-vezetőség egyetértésével valósulhatnak meg. Ezért nem érti a magyar fél tartózkodását. Ugyanakkor nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy a további ellenállás esetén tennének-e konkrét készpénzes felvásárlási ajánlatot. „Ez jelenleg nincs napirenden, de bármi előfordulhat” – mondta.

„Az orosz energetikai cégek régióbeli térnyerésével járna, ha az OMV felvásárolná a Mol-t” – áll azokban az elemzésekben, amelyeket a Dow Jones hírügynökség értesülései szerint a Mol szakértői készítettek Gyurcsány Ferenc tájékoztatására egy esetleges egyesülés lehetséges hatásairól. A dokumentumok állítása szerint az OMV-nek a Mol megszerzése esetén részben fel kellene darabolnia a társaságot az Európai Unió versenyszabályaira való tekintettel.

„Függetlenül attól, hogy a Slovnaftot (a Mol szlovákiai leányvállalatát) vagy a százhalombattai finomítót adnák el, az egyedüli vevő a három nagy orosz társaság – a Lukoil, a Gazprom vagy a Rosznyefty – egyike lehet; a végleges vevőt az orosz politika fogja kiválasztani” – áll a jelentésben.
Mindkét cég az oroszok kezébe kerülhet

„Akár egyesül a két cég, akár nem, hosszabb távon minden bizonnyal mindkettő orosz kézbe kerülni” – véli Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. Ezt azzal indokolja, hogy még egy esetleges fúzióval is csupán kis hal maradna a két társaság a nemzetközi olajpiacon, 1-2 százalék alatti részesedéssel. A kis halakat pedig megeszik a nagyok. A szakértő szerint egy lehetséges egyesülés maximum csak kitolhatja az orosz nagybevásárlás időpontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!