Hírek

2007.08.28. 14:13

Ötpárti a választási költségek csökkentéséről

Az ötpárti találkozón a KDNP és az MDF támogatta a fideszes javaslatokat, míg a kormánypártok kritikákat fogalmaztak meg

mti

A választási költségek csökkentéséről szóló Fidesz-javaslatokról tartottak  ötpárti tárgyalást kedden Budapesten; a megbeszélésen elhangzottakról Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója beszélt sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, az ötpárti találkozón a KDNP és az MDF támogatta a fideszes javaslatokat, míg a kormánypártok kritikákat fogalmaztak meg. Nyitrai Zsolt szerint amennyiben a pártok elfogadják  javaslataikat, akkor választásonként legalább 1 milliárd forintot  lehet spórolni az állami költségeken, így ha a következő országos  választás a népszavazás lenne, akkor már annak költségei is kevésbé  érintenék az adófizetők pénztárcáját. A fideszes képviselő közölte: kezdeményezéseiket törvényjavaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek.

A legnagyobb ellenzéki párt azt javasolja, hogy ésszerűsítsék a választási informatika kiadásait, az informatika és a nyomdai központ beszerzéseinek ellenőrzésére hozzanak létre országgyűlési eseti bizottságot, töröljék el a borítékot a választásokon, tegyék ingyenessé a közérdekű hirdetményeket, az Országos Választási Bizottság választott tagjai pedig ne kapjanak tiszteletdíjat, csak a munkájukhoz kapcsolódó költségeket térítsék meg, hasonlóan a testület pártok által delegált tagjaihoz.

A Fidesz operatív igazgatója azt mondta, ötpárti tárgyalást kezdeményeznek a párt hét pontból álló párt- és kampányfinanszírozási javaslatairól is. Ebben a javaslatcsomagban azt kezdeményezik, hogy legyenek egységesek a különböző választásokra vonatkozó szabályok, szűnjön meg a politikai reklám, vagyis ne legyenek fizetett politikai hirdetések, alkossák meg a közvetlen tájékoztatásról szóló törvényt, vezessék be a kampányszámla intézményét, töröljék el a kampánycsendet és tiltsák meg, hogy a kormány és a kormánytagok közpénzen kampányolhassanak.

"Olcsóbb és több demokráciát" - Nyitrai Zsolt szerint ezt szeretnék elérni a párt- és kampányfinanszírozásról, valamint a választási költségek csökkentéséről szóló két fideszes javaslatcsomaggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!