Hírek

2007.08.02. 17:02

Politikai lobbi a kukoricáért

Politikai fellépést tart indokoltnak az agrártárca Brüsszelben annak érdekében, hogy a magyar állattenyésztőknek lehessen juttatni az unió tulajdonát képező, nálunk tárolt 1,2 millió tonnás intervenciós kukoricamennyiséget.

VG

A szakmai egyeztetéseken ugyanis nem sikerült eredményt elérni – közölte Gráf József agrárminiszter. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelet írt Jose Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének, az agrárminiszter pedig Marianne Fischer Boel agrárbiztosnak. Magyarország kompromisszumos megoldásként elfogadná, hogy az intervenciós tengeri egy részét a szintén aszály sújtotta Romániának és Bulgáriának adja az EU.

Az elmúlt években megvett, még meglévő EU-készletre az itthoni takarmányhiány megelőzése és a gabonaár-robbanás megfékezése miatt lenne szükség. Ezt a lépést nemrégiben a Fidesz is szorgalmazta. A várt uniós döntésig az agrártárca arra biztatja az állattenyésztőket, induljanak a Brüsszel által kiírt, bármely piaci szereplő által megpályázható intervenciós kukoricaértékesítési tendereken. Így az a paradox helyzet állhat elő, hogy a magyar vállalkozások a magyar termelők által az uniónak korábban felajánlott tengerit vennék vissza. A tapasztalatok viszont azt igazolják, hogy a magyar állattartók nem versenyképesek az EU-pályázatokon. A Világgazdaság információi szerint a múlt héten eladott, mintegy 330 ezer tonnányi terményt nagy kereskedő cégek vitték el a takarmánykeverők és az állattenyésztők elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!