Hírek

2007.08.28. 17:42

Ponyvával akarták meggátolni a ciánszennyezést

Nagy mennyiségű, egyebek között ciánt tartalmazó ipari szennyvíz ömlött kedd reggel a Zazar folyóba az észak-erdélyi Máramaros megyében, miután megrepedt az állami tulajdonú Remin bányavállalat egyik zagyszállító vezetéke.

É.S.

A román hatóságoknak eddig még nem sikerült pontosan felmérniük a környezetszennyezés mértékét a Szamos mellékfolyóján, de szerintük a környezeti balesetnek nem lesz határon átnyúló következménye. A hatóságokat felsőbányai lakosok értesítették, hogy Remin egyik üledékszállító vezetéke megrepedt, tartalma pedig a Nagybányát is átszelő Zazarba ömlik, melynek vize a Szamoson keresztül a Tiszába jut. A romániai sajtóértesülések szerint a baleset során több tíz köbméter, nehézfémeket és ciánt tartalmazó ipari víz jutott a folyójába. Egyes jelentések szerint a vállalat munkatársai úgy próbálták megakadályozni a mérgező anyag szabadba jutását, hogy egy ponyvát kötöztek a megrepedt csőre.

A társaság műszaki igazgatója szerint az ipari víz nem tartalmaz sem nehézfémeket, sem ciánt, mivel az úsztató-ülepítő tevékenységet 2003-ban leállították, a nehézvizet pedig semlegesítették. A Máramaros megyei környezetvédelmi hatóság azonban már 25 ezer lejre büntette a vállalatot.

2000 januárjában az akkor ausztrál-román tulajdonban lévő Aurul nevű bányavállalat meddőhányójából százezer tonna ciántartalmú zagy került a Lápos patakba, majd onnan a Tiszába, ahol környezeti katasztrófát okozott. A nagybányai székhelyű Transgold Rt., mely az Aurul jogutóda és a magyar állam között még mindig zajlik a kártérítési per.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!