Hírek

2007.08.28. 18:02

Presztízsharc a szakképzésben

Még szorosabbra kell fűzni a viszonyt a szakképzés és munkaerőpiac között. A munkaügyi tárca vezetője szerint ennek érdekében alakítják át a szakképző központokat.

Szabados Balázs

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter szerint előrelépés, hogy a szakképzés irányítása a munkaügyi tárcához került. A politikus minderről a Corvinus Egyetemen rendezett országos szakképzési tanévnyitón beszélt. Elhangzott: szükségesnek látja a szakiskolákban dolgozó pedagógusok presztízsének visszaállítását. A pályakezdők esélyeit a munkába lépésre nagyobbnak látja, mint pár éve, de kiemelte, ez piacképes tudás nélkül nem megy.

Az értekezleten a korábban uniós támogatással létrehozott Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) átalakítása is téma volt. Mint ismert: egy szeptembertől hatályos törvénymódosítás szabályozza az intézmények és fenntartóik közötti viszonyt. A képzést a munkaerő-piaci igényekhez próbálják igazítani. A szabályozás átalakítása előírja a TISZK-ek számára az 1500-as minimális tanulólétszámot, biztosítva, hogy figyelembe vegyék a regionális gazdasági igényeket. A szakképzésben jelenleg érdekelt 1400 intézmény és 740 fenntartó helyett előreláthatólag jóval kevesebbre lesz szükség. A hatékony működés érdekében bevezetik a pályakövetési rendszert, amelynek célja, hogy a diákok, szülők megfelelő tájékoztatást kapjanak az iskola képzéséről, a megszerzett szakma, képesítés munkaerő-piaci helyzetéről, így az intézmény is visszajelzést kaphat munkájáról. Fontos változás az is, hogy egyes intézmények helyett a TISZK-ek juthatnak hozzá a fejlesztési támogatásokhoz.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára elmondta: a szakképző intézményekre jócskán hárulnak majd többletfeladatok, hogy a negatív változásokat kezeljék, illetve, hogy képesek legyenek a pozitív lehetőségeket megragadni. Nehézséget okozhat az intézményeknek az új típusú finanszírozási rendszer. A tárca igyekszik úgy alakítani rendelkezéseit, hogy megvédje az intézményeket, ám mivel a finanszírozás teljesítménymutatón alapul, az önkormányzatoknak át kell tekinteni feladataikat. Az önkormányzati döntések törvényességét pedig – ígérik – következetesen számon fogják kérni.

Módosult a közalkalmazotti törvény is: ezentúl bármilyen típusú álláshely meghirdetésekor a pályakezdő pedagógust csak gyakornokként és három hónapos próbaidővel foglalkoztatnak, valamint erre az időtartamra segítőt kötelesek rendelni mellé. Mindössze egy évet élt meg az a jogszabály, mely díjazás nélküli plusz órákat tett kötelezővé a pedagógusok számára. Ennek megszűntével viszont két órával emelkedik az óraszám a középiskolákban és a szakiskolákban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!