Hírek

2007.08.16. 18:13

Sem járulékemelés, sem mazsolázgatás

Nem lesz járulékemelés, a pénztárak nem mazsolázgathatnak az ügyfelek között és az alapszolgáltatások köre sem csökken a biztosítási reformmal. Legalábbis 2010-ig nem.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezetet augusztus 24-ére ígérte a kormány
[/caption]„Nem lesz járulékemelés az egészségügyben a több pénztár megjelenése miatt” – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a közszolgálati televízió reggeli műsorában. Ez összecseng azzal, amit Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter korábban mondott: a járulék mértékének és annak, hogy egy- vagy több-biztosítós rendszer működik, „semmi köze nincs egymáshoz”. Lendvai az egyenlő járulékért egyenlő egészségügyi szolgáltatás elvét hangsúlyozta, hozzátéve: az egészségügyi hozzájárulás összegét nem emelik és az alapszolgáltatások körét sem szűkítik.

2010-ig ez biztosan így lesz Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint: „nincs az a kormány, amely választások előtt két évvel járulékot emelne, vagy csökkentené az egészségügyi szolgáltatásokat”. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának közgazdásza lapunknak elmondta: sok múlik azon, hogy a biztosítók milyen okokat látnak az Egészségbiztosítási Alap jelenleg pozitív mérlege mögött. A büdzsében keletkezett többletet ugyanis egyes szakértők szerint a teljesítményvolumen-korlátozás (tvk) is generálta: a kórházak és szakrendelők a limit miatt kevesebb beteget látnak el, ami megtakarítást eredményez. Ez a korlátozás „hosszú távon nem tartható fenn” – mondta Sinkó Eszter. Az egészségügyi miniszter és más kormánypárti szakpolitikusok is többször úgy nyilatkoztak: a tvk értelmét veszti és megszűnik a biztosítási rendszer átalakításával. A korlátozás eltörlése több kiadást eredményez, ezért Sinkó Eszter elképzelhetőnek tartja, hogy később lobbizni fognak a pénztárak azért, hogy az állam több pénzt szedjen be a biztosítottaktól vagy szűkítik az alapcsomagért járó ellátásokat, hogy több ügyféllel tudjanak kiegészítő biztosítást kötni.

A szocialisták az utóbbi időben kínosan ügyeltek arra, hogy elkerüljék a „több-biztosítós modell” kifejezést. Vélhetően azért, mert a klasszikus piaci biztosítási rendszer (Egyesült Államok) része a kockázatszelekció, amelynek lényege, hogy mielőtt egy biztosító szerződést kötne egy új ügyféllel, a vérnyomásától a haskörfogatáig alaposan feltérképezi a páciens egészségi állapotát. Ha például dohányzik, vagy cukorbetegségre hajlamos, elutasíthatják jelentkezését. Lendvai Ildikó ezúttal is hangsúlyozta: ilyen nem lesz a magyar modellben.

Bár az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezetet augusztus 24-ére ígérte a kormány, a Fidesz csütörtökön „nyomatékosan” felkérte a kormányt, hozza nyilvánosságra ennek részleteit. Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa szívesen beletekintene a részletes szakmai anyagokba, hatástanulmányokba, valamint a biztosításmatematikai számításokba.

Mivel még keveset lehet tudni a körvonalazódó elképzelésről, a Magyar Gyógyszerészi Kamara is erős fenntartásokat fogalmazott meg a biztosítási rendszerrel kapcsolatban. Hankó Zoltán alelnök szerint ahhoz, hogy az ország bármely gyógyszertárában a beteg hozzájusson a támogatott készítményhez, a létrejövő 5-8 egészségpénztárnak az összes patikával szerződést kell kötnie, ami „a jelenleginél sokkal bonyolultabb és költségesebb rendszert eredményez”.

Beszáll az egészségügy működtetésébe egy bank

Részt vesz a hazai kórházak üzemeltetésében ősztől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is – írta csütörtöki számában a Népszabadság. A napilap információi szerint az egészségügyi portfólióval még nem rendelkező EBRD négymillió eurós befektetéssel kisebbségi tulajdont szerez a Hospinvest Zrt.-ben, a legnagyobb hazai kórházműködtető magáncégben. Az üzleti ajánlattal maga a Hospinvest Zrt. kereste meg a pénzintézetet, amely négy kórházat, négy szakrendelőt és több vidéki fekvőbeteg-ellátó intézeti gyógyszertár üzemeltetését végzi. A cégcsoport a jövőben legalább 10-15 intézményből álló hálózatot szeretne kialakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!