Hírek

2007.08.11. 17:52

SZDSZ-es bírálat a külügynek

Értetlenül áll az SZDSZ az előtt a döntés előtt, hogy Magyarország egyedüliként nem írta alá a régió országainak tiltakozó jegyzékét az amerikai vízummentesség kiterjesztése érdekében.

BAMA

Szent-Iványi István, a párt külügyi kabinetének vezetője, közleményében azt írta: lehetségesnek tarják, hogy a lépésnek van méltányolható indoka, „ezt azonban sem a kormány, sem a minisztérium a mai napig nem tárta a nyilvánosság elé”. A politikus hangsúlyozta, hogy pártja a transzatlanti kapcsolatok elkötelezett híve, ezért fontosnak tartanak minden olyan lépést, mely a vízummentesség mielőbbi megadását előmozdítja.  Hozzáfűzte: ebben a nagyon fontos kérdésben immár tíz éve csak egy helyben járunk, legfőbb ideje tehát, hogy végre érdemi lépések történjenek.

Odze György, a külügyminisztérium szóvivője pénteken úgy nyilatkozott, hogy Magyarország azért nem írta alá a vele együtt lobbizó hat NATO-tagállam közös nyilatkozatát az amerikai vízummentesség kibővítéséről szóló törvényről, mert az nem mindenben egyezik a magyar állásponttal.

A Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország által aláírt közös nyilatkozatot Washingtonban tették közzé helyi idő szerint csütörtökön. Ebben a hat ország bírálta az amerikai vízumkiadási gyakorlatot.

A vízummentességet élvező 27 országgal szemben jelenleg a kelet-európai államok polgárainak százdolláros díjat kell fizetniük  a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!