Hírek

2007.08.27. 18:56

Szeptembertől bekeményítene a fogyasztóvédelem

BAMA

„Ünnepi nap lesz szeptember elseje a magyar fogyasztóvédelemben” – jelentette ki Wittich Tamás, az újonnan alakult Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója hétfőn. A főigazgató szerint ugyanis jelentősen javul az ellenőrzés hatásfoka azzal, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségek összeolvadnak egyetlen hatósággá. „Egységes lesz a szankció– és a bírságoláspolitika és nagyobb szerepet szánunk a nyilvánosságnak is” – mondta a főigazgató. Ígérete szerrint keményebb fellépésre számíthatnak a jövőben azok, akik megtévesztik vagy csak nem kellően tájékoztatják a fogyasztókat, s bővülni fog a hivatal jelenlegi létszáma is – idén 26, jövőre pedig 150 fővel, így 2008-ban már 512 munkatárs dolgozik majd a fogyasztók érdekeinek védelmében.

A magyar vásárlók és fogyasztók még nem érezhetik biztonságban magukat – jelentette ki Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő hétfőn. Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának alelnöke szerint nem fordulhatna elő, hogy több mint 1800 ellenőrzéssel foglalkozó szakembert utcára tesznek, így 10 településre jut egy ellenőrzéssel foglalkozó fogyasztóvédelmi szakember.

A jelek szerint hatott Gyurcsány Ferenc fenyegetőzése a „zéró tolerancia” alkalmazásával, mert jelentősen javult a nyugtaadási fegyelem a turisztikai főszezonnak számító július-augusztusban, habár az idegenforgalmi vendéglátóhelyek hetven százalékán még mindig tapasztalnak visszásságokat az ellenőrök.

2007 első félévében egyébként mintegy 846 millió forint bírságot szabtak ki a fogyasztóvédelmi felügyelőségek, amely hetvenmillió forinttal magasabb, mint aamennyit 2006 első félévében kiróttak. A tavalyi esztendőben összesen mintegy 1,6 milliárd forint értékben állapított meg bírságot a főfelügyelőség, ebben az évben ez akár 2 milliárd forintot is elérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!