Hírek

2007.08.31. 19:10

Tíz éve hunyt el tragikus balesetben a Szívek Királynője

BAMA

Az egész világ emlékezett tegnap arra a napra, amikor Lady Diana tíz éve egy párizsi éjszakán harminchat évesen autóbalesetben tragikusan elhunyt. Londonban több ezren zarándokoltak el egykori otthonához, a Kensington palotához, de ezrek emlékeztek a walesi hercegnő két fia, Vilmos és Harry által szervezett hivatalos ceremóniának helyet adó kápolna előtt is. A megemlékezésen részt vett Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök és a hercegnő jó barátja, Sir Elton John is. Hiányzott viszont Mohamed al-Fayed, akinek fia Dianával együtt halt meg Párizsban.
A 74 éves Fayed saját luxusáruházában, a Harrodsban tartott kétperces megemlékezést a Dianát és Dodit ábrázoló bronzszobornál. Távolmaradását a világsajtó azzal magyarázza, hogy az üzletember szerint merénylet történt: az udvar így akadályozta meg azt, hogy a frigyből születendő gyermekkel muszlim féltestvére legyen Diana és Károly két gyermekének Vilmos és Harry hercegnek. Fayed állítja, Diana terhes volt, a feltételezett merénylet mögött pedig Fülöp edigburgh-i herceget, II. Erzsébet királynő férjét sejti. (Az üzletember véleményével egyébként nincs egyedül, a Hello! nevű brit pletykalap tegnap egy felmérésre hivatkozva például azt állította, hogy britek 40 százaléka merényletet sejt a tragédia hátterében, és csupán 32 százalékuk fogadja el, hogy valóban baleset történt.) A megemlékezésen mindebből azonban semmi sem látszott, a St. James''s Parknál gyülekező megemlékezők udvariasan megtapsolták a szertartásra érkező királyi családot.

„A média reflektorfénye mögött, nekünk, két szerető gyermekének ő egyszerűen a legjobb anya volt - emlékezett a hercegnőre Harry herceg. A keserű megjegyzés a bulvársajtónak szólt: a világ sosem fogja elfelejteni azokat a képeket, amelyeken paparazzik tülekednek a roncsok között, hogy lefotózzák a haldokló hercegnőt. Főleg azután, hogy tíz éve épp előlük menekülve csapódtak Párizs egyik aluljárójának falába. A vizsgálat később kiderítette, hogy a sofőrük erősen ittas volt, így az őket üldöző fotósok megmenekültek a felelősségre vonás alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!