Hírek

2007.08.21. 06:07

Több ezren szerezhetnek piacképes, új szakmát

Ősztől folytatódik a Lépj egyet előre program, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvasható adatok szerint 10,665 milliárd forint ráfordítással két év alatt 21 ezer személy vonható be a szakképzésbe.

T. M.

Így ismét lehetőséget kapnak a szakképesítéssel nem rendelkezők arra, hogy a munkaerőpiacon keresett szakmát sajátítsanak el ingyenesen. A programba bizonyos arányban bevonhatók azok is, akik már rendelkeznek szakképesítéssel, de az nem piacképes. A program segítséget ad azoknak is, akik még a nyolc általános iskolai végzettséget se szereztek, ők először a szakmaszerzéshez szükséges felzárkóztató képzésben vehetnek részt. A Lépj egyet előre program 2006. februárjában indított és az idén záruló első szakaszában 15 500 személy juthat szakképesítéshez. A kezdeti 3,9 milliárd forintos keretösszeget először 4,2 milliárd forintra, majd 4,8 milliárd forintra egészítették ki. Ezért az eredetileg tervezett 11 ezer személy helyett többen kapcsolódhattak be a képzésbe. A programot 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban a magyar költségvetés finanszírozta.

A program azért közkedvelt, mert kis adminisztrációval, kedvező időbeosztással lehet bekapcsolódni a képzésbe. Sokan már el is végezték az adott tanfolyamot. Az első képzések résztvevőinek véleményét kérdőíves felmérés keretében kérték ki. A válaszolók 45 százaléka ítélte meg munkaerőpiaci pozícióját kedvezőbbnek az adott tanfolyam elvégzését követően, 52 százalék szerint viszont az érdemben nem változott. A válaszokból kiderült, hogy a kereskedő-vállalkozó szakmát szerző 42 álláskereső személyből 20-nak a tanfolyam után egy hónappal már volt munkahelye. A személy- és vagyonőr szakmát szerző 25 állást kereső közül 10-nek sikerült elhelyezkednie egy hónap után. A felmérés idején készített számítás szerint egy-egy résztvevő átlagosan a képzési költséghez, vizsgadíjhoz, ösztöndíjhoz 259 ezer forintos támogatáshoz jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!