Hírek

2007.09.20. 06:01

Kaviár kecsegéből és zselatinból

Eredeti orosz, védett tokhalkaviárt, valamint kecsegeikrából és élelmiszeradalékból – vízből, zselatinból és halnyesedékből – előállított készítményeket forgalmazott két külföldi állampolgár cégük budapesti székhelyén.

É. S.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Élelmiszer-hamisítás - már a kaviárt is
[/caption]A Nemzeti Nyomozó Iroda ezért természetkárosítás bűntette, csalás vétsége és bűntette, illetve fogyasztó megtévesztése miatt indított büntetőeljárást ellenük. A védett állatok eszmei értéke a kifejlődhető tokhal példányokra tekintettel ikránként 10 ezer forint, a lefoglalt készletek eszmei értéke így meghaladja a hárommilliárd forintot.
Az ügyben a környezetvédelmi tárca Nemzetközi Természetvédelmi Egyezmények Osztálya tett feljelentést. Ugyanis csak ők adhatnak ilyen termékek forgalmazására engedélyt, ám az áru ennek hiányában került a polcokra és éttermekbe, főleg a turisták által látogatott budai Várban és a Vámház körúti vásárcsarnokban.

Tavaly januárban 412 tégely kaviárt foglaltak le, amelynek egy része állt csak eredeti ikrából. Ebből a kaviártermékből 155 étterem és kereskedelmi vállalkozás vásárolt, de a már eladott áru beltartalmának szakértői vizsgálatára nem volt mód. A forgalmazott termékek összértéke meghaladta a 25 millió forintot. Eddigi információk szerint az adalékokból származó kaviárnak nem volt egészségkárosító hatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!