Hírek

2007.09.05. 17:07

Nem csökken a forgalmi adó

Nem nyújtott be az élelmiszerek áfájának csökkentésére vonatkozó javaslatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a szerdai kormányülésen – tájékoztatta lapunkat Budai Bernadett szóvivő. Ennek megfelelően nem is hozott arról döntést a kormány, hogy az áremelkedések miatt csökkenteni kellene az élelmiszerek áfáját.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az uniós szabályokkal nem ellentétes az adócsökkentés, de a konvergenciaprogramot felboríthatná a lépés
[/caption]Gráf József, az agrártárca vezetője csak tájékoztatta a minisztertársait az aszály okozta károkról, és arról, milyen eszközökkel lehetne a magas élelmiszerárakat féken tartani. Ezek között csak lehetőségként vetette fel az áfacsökkentést. Az agrárminiszter a kormányülés után már úgy nyilatkozott: nem aktuális az adó csökkentése, mert az csak 20 százalékos drágulás esetén lenne indokolt. Szakértők véleménye szerint pedig az élelmiszerek árának emelkedése biztosan nem éri el ezt a mértéket az elkövetkezendő négy hónapban.

Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő szerint megdöbbentő, hogy korábbi ígéretével szemben Gráf József nem vitte a szerdai kormányülés elé a nyers hús, a tőkehús áfa-kulcsának 20 százalékról 5 százalékra csökkentését. „Szomorúak vagyunk” – reagált lapunknak a történésekre Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Véleménye szerint az áfacsökkentés nem csak a majdani áremelkedések hatását tompítaná, hanem hozzájárulna a húsipar „kifehérítéséhez” is. Alacsonyabb adó mellett ugyanis kevésbé érné meg az orgazdáknak kitenni magukat a lebukás veszélyének. Font Sándor is figyelmeztetett arra, hogy Magyarországon becslések szerint mintegy 50 százalékban zajlik a számla nélküli feketekereskedelem.

A hússzövetség elnöke eleve elhibázott döntésnek tartotta, hogy tavaly szeptembertől 20 százalékra nőtt az élelmiszerek áfája. A legtöbb uniós tagországban ennél jóval alacsonyabb, gyakran egyszámjegyű kulcsot alkalmaznak.

Nem lenne unióellenes az áfacsökkentés

Nem lenne ellentétes az uniós szabályokkal, ha a magyar kormány csökkentené az élelmiszerek forgalmi adóját – nyilatkozta kérdésünkre Kovács László adóügyi biztos. Ezek a termékek beletartoznak abba a körbe, ahol engedély nélkül alkalmazható kedvezményes áfakulcs. Hozzátette: nem biztos, hogy ha mérsékelné a kormány a tőkehús áfáját, akkor valóban csökkenne a hús ára is, ugyanis a hasznot „lenyelhetik” a kereskedők. Véleménye szerint az adócsökkentés miatti bevételkiesés a konvergenciaprogramot is veszélyeztetné, ami miatt az Európai Bizottság is húzná a száját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!