Hírek

2007.09.27. 18:06

Rendben a büdzsé, de euró egyhamar nem lesz

É. S.

„A jövő évi költségvetésről október 25-én kezdődik meg a vita a parlamentben, az Országgyűlés internetes honlapján péntek délutántól érhető el törvényjavaslat” – jelentette be tegnap Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Az általános vita várhatóan 30 órás lesz.
A Veres János pénzügyminiszter által szerdán ismertetett 2008-as büdzséről a londoni piaci elemzők tegnap azt mondták, hogy elérhetőnek tartják a jövő évi magyarországi költségvetési tervben szereplő hiánycélt. A kormány 2,8 százalékos GDP-növekedés, 4,5 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz.

A Goldman Sachs szerint az ismertetett költségvetési tervek „hitelesnek tűnnek”. A globális pénzügyi szolgáltató cég az idei évre „6 százalék körüli” deficitet vár, és előrejelzése szerint a költségvetési politika „további jelentős karcsúsítása” jót fog tenni az inflációnak is, a kockázat azonban továbbra is az, hogy a növekedés „kiábrándító” marad.
A Standard & Poor''s hitelminősítő éppen a héten erősítette meg a magyar szuverén adóskockázati besorolásokat, mivel Magyarország „kitartóan halad” a költségvetési konszolidáció felé.

Az elemzés szerint ugyanakkor a 2010-es választások közeledtével – és mivel a költségvetési konszolidáció tervei a 2008 utáni időszakra „bizonytalanok” – lanyhulni fog a haladási ütem. Ezért még 2010-ben is a GDP-érték 3,8 százaléka lesz az államháztartási hiány, Magyarország euróövezeti csatlakozása így nem várható 2014 előtt.
Veres János a köztelevízióban azt nyilatkozta, hogy a 2008-as költségvetés egyensúlyát az sem veszélyezteti, ha a Fidesz kezdeményezte népszavazáson elutasítják a tandíjat és a vizitdíjat. A pénzügyminiszter kijelentette, hogy a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat sem fogják emelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!