Hírek

2007.09.04. 18:59

Támadják Gyurcsány kínai útját

Gyurcsány Ferenc még haza sem utazott Kínából, a Fidesz máris támadni kezdte ázsiai útját, hogy a magyarok számára kedvezőtlen engedményeket tesz a jövő gazdasági nagyhatalmának.

Gyükeri Mercédesz - Peking, Éber Sándor

Még csak pár napja tartózkodik Kínában Gyurcsány Ferenc és küldöttsége, máris egyre több bírálat éri az ellenzék részéről a miniszterelnök útját és tárgyalásait. „Tarthatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc a felsőoktatás jelenlegi helyzetében kínai diákoknak ajánl fel ingyenes tanulási lehetőséget Magyarországon, míg a tandíjjal elveszi a továbbtanulás lehetőségét tehetséges, de szegény anyagi körülményekkel rendelkező magyar fiataloktól” – vádolta tegnap a kormányfőt két fideszes honatya, Koszorús László és Ágh Péter.

Gyurcsány Ferenc lapunknak elmondta, a magyar-kínai kapcsolatokat minél több szálon akarják erősíteni, így az oktatásban is. Jelenleg csak mintegy 15-15 diák érintett a csereprogramban, ezt a létszámot szeretnék növelni. A kínaiak viszont csak költségtérítéssel folytathatnák tanulmányaikat Magyarországon, így se az államilag finanszírozott helyeket, se a magyarok diákoknak fenntartott költségtérítéses helyeket nem érinti a külföldi hallgatók magyarországi képzése. Daróczi Dávid kormányszóvivő kijelentette, tarthatatlan, hogy az ellenzék ismét idegenellenes kirohanásokkal riogatja az embereket, és a nagy sikerű kínai Magyar Évad eseményeit álhírekkel próbálja rossz színben feltűntetni, mely nagy sikerű telt házas rendezvény volt.

A Fidesz a kínai utat az Országos Mentőszolgálat ügyével is összekötötte, amikor azt kezdeményezte, hogy a parlament egészségügyi bizottsága az OMSZ csődközeli helyzetével is foglalkozzon. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kijelentette, hogy a kormány miközben Kínában kórházakat épít, Magyarországon egészségügyi intézményeket zár be.
Daróczi Dávid kormányszóvivő lapunknak elmondta, hogy Kínában jelenleg is zajlik az egészségügyi rendszer átalakítása, és dolgoznak a társadalombiztosítási rendszer megteremtésén, ugyanis ma ott mindenkinek fizetnie kell az egészségügyi ellátásért. A kormány jelenleg azért lobbyzik, hogy a közeljövőben megvalósuló jelentős beruházásokban magyar cégek is lehetőséget kapjanak. „Ezért nem lenne helyes, ha felelőtlen politikai nyilatkozatok ellehetetlenítenék azt az óriási lehetőséget, amely a magyar egészségügyi cégek előtt állhat a világ egyik leghatalmasabb piacán” – hangoztatta Daróczi.

Kedden a kormányfő feleségének, Dobrev Klárának a jelenlétében az Innomed cég 150 ezer amerikai dollár értékben orvosi monitorokat és berendezéseket adományoz a Fundan Egyetemnek, ahol Ázsai legfejlettebb gyermek klinikája jön létre. A kormányfő szerint azért is van ilyen gesztusokra szükség, mivel Kínával nem lehet jó politikai kapcsolatok nélkül jó gazdasági kapcsolatokat ápolni.

Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek azt kifogásolta, hogy míg a kínai állam a kínai vállalkozókat segíti, addig a magyar állam nem a magyar vállalkozókat támogatja, hanem a külföldieket. Hétfőn ugyanis aláírtak egy megállapodást a Budapesten felépülő Kínai Márkás Áruk Központjáról, mely a Hankook-hoz hasonló kormányzati támogatást is kapna. Kóka János, gazdasági miniszter szerint azonban nem a hazai cégeknek teremtenek konkurenciát azzal, hogy Magyarországra csábítanak versenyképesebb vállalkozásokat. Mivel az európai elosztó központ munkahelyeket teremt, és a magyar beszállítóknak kínál üzletet.
Gyurcsány Ferenc és a magyar küldöttség tegnap a Nagy Falat tekintette meg, majd Pekingben az olimpiai létesítményeket, melyeket már az év végére át akarnak adni. Az építkezés olyan jól halad, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyugalomra intette a szervezőket, hogy nyugodtan vissza foghatnak a tempóból, nem szükséges a nagy sietség.

Ki kell adni a Hankook szerződést a GKM-nek

Tizenöt napon belül ki kell adnia a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak a Hankook-abroncsgyár támogatási szerződését az azt kérő Index újságírójának – döntött kedden első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Bíróság. A Sanghajban tartózkodó Kóka János közölte: tárcája várhatóan nem nyújt be fellebbezést, s egyúttal haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményeznek a Hankook-kal a szerződés üzleti titkokat nem tartalmazó részeinek mihamarabbi nyilvánosságra hozatala érdekében. Arról is intézkedett, hogy a minisztérium belső szabályzatát módosítsák, hogy a jövőben valamennyi, hasonló állami támogatást kapó cég és az állam szerződését az üzleti titkokat tartalmazó részek mellőzésével automatikusan közzétegyék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!