Hírek

2007.10.30. 20:10

Százezrek életét fenyegeti a moszuli gát

Amerikai értékelés szerint akár félmillió áldozatot is követelne, ha átszakadna a moszuli gát, Irak legnagyobb ilyen létesítménye. A tragédia a szakértők szerint bármikor bekövetkezhet, ugyanis az 1980-as évek elején épült gát alapozásának belső eróziója nagyon előrehaladott állapotban van.

BAMA

A gát 131 méter magas, több, mint 3 kilométer hosszú, s a Tigris folyó több millió köbméter vizét tartja vissza. Hatalmas méretei miatt soha nem látott pusztítást okozna, s a károkat súlyosbítaná, hogy két iraki nagyváros is a közelében fekszik. A gáttól 70 kilométerre lévő Moszulon állítólag 19 méteres árhullám vonulna végig, de a távolabbi Bagdad egyes részeire is négy méteres vízoszlop zúdulna.

The Washington Post az amerikai hadsereg mérnöki alakulatának jelentését ismerteti, s a kialakult veszélyt a tervezési hibákra vezetik vissza. A földgátat ugyanis egy gipszrétegre építették, amely víz hatására oldódni kezd. Később a gát megóvására félmillió tonna cementhabarcsot pumpáltak a létesítménybe.

Az újság szerint az amerikaiak már a 2003-as inváziót követően vizsgálni kezdték az esetleges kockázatokat, amelyeket később nagyon magasnak minősítettek. Ennek ellenére az iraki hatóságok alábecsülik a veszélyt, s a megerősítést célzó munkálatokat akadályozza, hogy az irakiak szerint jóval kevesebb pénzt kell a védekezésre fordítani, mint azt az amerikaiak képzelnék. A nyugati mérnökök egy másik gát építését javasolnák a folyó egyik alsóbb szakaszán, ám Bagdad ezt szükségtelennek tartja. A vitáról eddig nagyrészt nem értesült a nyilvánosság, mert az amerikaiak nem akartak riadalmat kelteni a lakosság körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!