Hírek

2007.10.19. 14:54

Utazva szennyeznek a britek

Egy felmérés szerint a britek termelik a legtöbb káros anyagot légi utazásaik során a Föld légkörébe.

BAMA

A Global TGI piackutató cég nemrég napvilágot látott tanulmányából kiderül, hogy a szigetországiak évente, lakosonként 603 kilogramm káros anyagot juttatnak a levegőbe, csaknem háromszor annyit, mint az Egyesült Államokban (275 kg.) A felmérés a világ azon 20 országát vizsgálta, amelyben a lakosság legtöbbet utazik repülővel. Az Egyesült Királyság az összesített (nemcsak a repülőgépes szennyezést vizsgáló)listán is „dobogós”, a vezető Egyesült Államok és a második helyen álló Franciaország mögött. A tanulmány magyarázata logikus: az amúgy is sokat utazó britek nem győznek menekülni szigetország kedvezőtlen időjárása elől, s ezt könnyedén megtehetik az igen nagyszámú, kedvező árakkal operáló fapados társaságokkal. A szerző szerint nem a brit utazóközönség környezettudatosságának hiányáról van szó. Ám azt kutatások sora bizonyította, hogy a repülőgépek által kibocsátott kerozinszármazék az egyik legnagyobb felelőse a globális felmelegedésnek. Az elmúlt 30 évben ráadásul, csak a szigetországban ötszörösére nőtt a légi utasok száma.

Az angol kormány nemrég ígéret tett, hogy határozott lépéseket tesz a káros anyagok kibocsátásának csökkentése érdekében, például, adóztatná az egyéni utazókat. Ugyanakkor komoly fejlesztésekbe kezdtek a londoni Heathrow reptéren, hiszen ez a 2012-es londoni olimpiai játékok miatt még inkább sürgetőbb és fontosabb feladattá vált. Az épülő Heathrow East Terminal nevet viselő új szárny a tervek szerint másfélmilliárd fontos költséggel valósul meg. A munkálatok ellen nyár végén 2000 klímaaktivista tiltakozott a londoni repülőtéren. A kutatók számos más, számokkal alátámasztott alternatívát kínálnak. Egy rövid repülőút, 0,16 kg, a hosszú távú repülőjáratok 0,11 kilogrammnyi szennyező anyagot juttatnak a levegőbe. Ugyanezen a távolságon egy vonat mindössze 0,04 kilogramm mérgező anyaggal szennyezi a környezetet. Tehát például egy London-Párizs távolság repülővel négyszer olyan káros, mint vonattal. Egyre inkább érezhető, hogy a vasúttársaságok árversenybe kezdek a légitársaságokkal a nemzetközi vonalakon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!