Hírek

2008.01.09. 09:17

A honatya ingatag

A tegnapi nap hírei a szocialisták triumvirátusáról szóltak, már persze, ha a római történelem két híres „hármas szövetsége” egy napon említhető a Farkas Imre, Tóth Károly, Karsai József alkotta „tengellyel”.

Stanga István

Lehet sokféleképpen minősíteni mindazt, amit a Magyar Szocialista párt parlamenti képviselőcsoportjának néhány tagja művel az egészségbiztosításról szóló törvény kapcsán, de nekem a legtalálóbbnak mégis inkább a „bohóckodás” kifejezés tűnik. Vannak persze olyanok, akik ezt a jó ideje tartó „megszavazom...nem szavazom meg...mégiscsak megszavazom”-féle játékot annyira komolyan veszik, hogy máris lázas sietséggel számolgatják, hogy akkor hányan is vannak az MSZP-frakcióban a „kiszavazók”, s mennyi kell még ahhoz, hogy februárban bukjon a koalíciós pártok számára annyira fontos jogszabály. Azt, hogy ez mennyire fölösleges időtöltés, talán magyarázni sem érdemes, végtére is ki tudja, akkor éppen milyen hangulatban lesznek azok, akik hol feketét, hol fehéret mondanak, attól függően, hogy éppen kivel beszélnek.

A tegnapi nap hírei például a szocialisták triumvirátusáról szóltak, már amennyiben a római történelem két híres „hármas szövetsége” egy napon említhető a Farkas Imre–Tóth Károly–Karsai József alkotta „tengellyel”. Utóbbiakat ugye, az köti össze, hogy a frakciójukkal ellentétes álláspontot képviselnek a már említett törvény és/vagy a vizitdíj kapcsán. A Szolnok megyei Farkas Imre, aki a kérdéses jogszabályról szóló első határozathozatalkor a Parlament folyósóján időzött – egyesek szerint: sunnyogott –, mostani nyilatkozata szerint újfent nem mond majd igent (amit persze, a múltkor, nyíltan bejelentve is megtehetett volna), Tóth Károly pedig megint benyújtja a vizítdíj eltörlését célzó, egyszer már visszavont javaslatát. A legkülönösebb eset azonban Karsai Józsefé... Ő, aki a decemberi szavazás előtt is ide-oda sasszézott, tegnap megint a „nem”-ről beszélt újságíróknak, mondván, csak most fedezte fel, hogy a törvényből hiányzik a garanciarendszer. Az meg nem árt a tekintélyének – mondta –, hogy akkor úgy voksolt, most meg emígy, mert ő nem azzal, hanem a választóival foglalkozik. (Akik – tehetjük hozzá – a múlt esztendő végén nyilván az „igen”-re ösztönözték Karsait, most meg az ellenkezőjére.) Azt, hogy miféle megvilágosodás érte el a  battonyai polgármestert, csak találgatni lehet, de tény, hogy azzal a kijelentésével, miszerint az egészségügy – a jelenlegi állapotában – „ragyogóan rendbe van téve”, nem sokan értenének egyet kis hazánkban, hiszen ilyen csacskaságot még az ellenzék sem állít. 

Persze, felmerül a kérdés, hogy a kétségkívül sokak ellenérzését kiváltó törvény kapcsán egyesek miért folytatnak „különutas” politikát. Nos, a fejekbe és a lelkekbe természetesen senki sem lát be, de erős a gyanúm, hogy – mint néhány nappal ezelőtti írásomban erről szóltam is – vannak, akik immáron mindent az egyéni érdekeiknek rendelnek alá (magyarán: akkor is a felszínen szeretnének maradni, ha 2010-ben bukik a párt), s manapság jóval kifizetődőbbnek tűnik szembe menni a koalíció álláspontjával, semmint kitartani amellett. (Tóth Károlyé más eset, hiszen a képviselő bejelentette: nem kíván újra indulni az elkövetkező választáson.) Ezért hát azt megjósolni, ki és hogyan látja majd a dolgot februárban, szinte lehetetlen. Én például már egy egynapos előrejelzésre sem vállalkoznék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!