Hírek

2008.01.10. 18:32

A magyar fogorvosok a legolcsóbbak az EU-ban

Angliában a legdrágább a fogászati kezelés, míg Magyarországon messze a legolcsóbb az Európai Unióban, derül ki egy londoni tanulmányból.

BAMA

Az Independentben megjelent, kilenc országban elvégzett felmérés szerint míg a szigetországban 156 euróba – 40 ezer forint – kerül egy fogtömés, addig Magyarországon ezt 8 euróból, vagyis 2000 forintból is meg lehet oldani. A második Lengyelországban ugyan ezért a beavatkozásért is 18 eurót, vagyis majd 4,5 ezer forintot kérnek el. A fogorvosok is jóval kevesebbért dolgoznak hazánkban, mint tőlünk nyugaton: a magyar doktorok 0,09 euróért – 9 cent, vagyis 23 forint –dolgoznak egy percet, míg angol kollégáig 2,88 euróért, vagyis 730 forintért. Nem meglepő így, hogy évente britek tízezrei keresik fel a magyar klinikákat, hogy az otthoni, akár sokmilliós beavatkozásokat annak töredékéért elvégeztessék.

Egy brit fogorvos átlagos keresete évi 105 ezer font, vagyis 38 millió forint, így a gyümölcsöző magánpraxis reményében mind több fogász mondja fel az ingyenes brit állami közegészségügyi szolgálattal kötött szerződését. A lakosság 80 százaléka így ma már olyan térségben él, ahol egyáltalán nincs állami fogászat. Néhány hete komoly feltűnést keltett az a felmérés, miszerint a megfizethetetlen árak miatt a britek 6 százalékának már kellett saját magán fogászati beavatkozást elvégeznie. Sokan fogóval húzzák ki fájó fogaikat, míg mások pillanatragasztóval illesztik vissza letört koronáikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!