Hírek

2008.01.28. 18:38

Agrártámogatás: kivonult az ellenzék a bizottsági ülésről

DAVOSI BESZÉD – Asszózott egyet az MSZP és a Fidesz - Azonos platformon a kormányfő és a szakminiszter - mondja a szóvivő - Reformra szorul a szubvenciós rendszer.

Tibay G.–Boda V.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Font Sándor: ha a nemzeti élelmiszer-termelést a globalisták például a támogatás megvonásával megszüntetik, akkor kiszolgáltatják bármely országot az élelmiszernek álcázott szemétnek
[/caption]Kivonult a Fidesz és a KDNP az Országgyűlés agrárbizottságának hétfői rendkívüli üléséről: a képviselők kijelentették, nem kívánnak asszisztálni a szocialista többségű testület „szerecsenmosdatásához”. Az ellenzék a kormányfő uniós agrártámogatások átalakításával egyetértő davosi kijelentései miatt hívta össze a bizottságot. Gyurcsány Ferenc a Világgazdasági Fórumon azt mondta: mivel az élelmiszerpiacon a kereslet és az árak emelkednek, a gazdák egyre kevésbé lesznek rászorulva az unió támogatására. Fideszes értelmezésben a támogatás csökkentése mellett, a magyar gazdák ellen foglalt állást a kormányfő.
A testületi ülés csődjéhez az vezetett, hogy „a magyar agrárstratégia kérdései Gyurcsány Ferenc davosi kijelentésének függvényében” napirenddel Font Sándor (Fidesz) bizottsági elnök által összehívott ülésre az MSZP-képviselők nevében Herbály Imre bizottsági alelnök új napirendet nyújtott be. Ez általánosságban vizsgálta volna a magyar agrárstratégiát és a közös agrárpolitika reformját. Az ellenzék szerint azonban ez korántsem a gyurcsányi kijelentések elemzése lett volna, szerintük a szocialisták ezzel a miniszterelnök szavainak súlyát akarták elmosni.

A napirendet végül a kormánypárti többség megváltoztatta, ezt pedig nem fogadta el az ellenzék. Az agrártárca nevében végül a meghívott Gráf József miniszter helyett Gőgös Zoltán államtitkár tájékoztatta a benn maradt képviselőket. Font Sándor a folyosón tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: ha a nemzeti élelmiszer-termelést a „globalisták” például a támogatás megvonásával megszüntetik, akkor kiszolgáltatják bármely országot „az élelmiszernek álcázott szemétnek”. „Szerettük volna megtudni, Gyurcsány Ferenc kinek az érdekében tette davosi kijelentéseit?” – tette fel a kérdést. (Legkorábban 2013-tól jöhet szóba, hogy változzon az uniós területalapú támogatási rendszere.)

„Nincs ellentmondás a miniszterelnök davosi kijelentései és az agrártárca álláspontja között, tehát nem áll szemben a kormányfő Gráf József miniszterrel” – jelentette ki Dékány András, a szaktárca szóvivője lapunk kérdésére. „Nem szabad visszafogni a mezőgazdasági termelést, de támogatjuk, hogy 2013-tól alakuljon át az uniós támogatási rendszer, mivel abban aránytalanságok vannak ” – mondta. Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő tegnap közleményben tudatta: a liberálisok egyetértenek az uniós területalapú szubvenciós-támogatások csökkentésével. Az EU agrárpolitikája elavult és reformra szorul – írta.

Tibay G.–Boda V. Font Sándor: ha a nemzeti élelmiszer-termelést a globalisták például a támogatás megvonásával megszüntetik, akkor kiszolgáltatják bármely országot az élelmiszernek álcázott szemétnek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!