Hírek

2008.01.28. 18:28

Alkotmánybíróság elé kerülhet az új áfa-törvény

Az adóhatóság szakemberei sem tudnak válaszolni több, az új, január elsejétől hatályos áfa-törvénnyel kapcsolatban felmerülő kérdésre – derült ki egy hétfői fórumon.

BAMA

A legtöbb kérdés az egyes építőipari tevékenységekre idén bevezetett fordított adózásra vonatkozó szabályok kapcsán merült fel. Továbbra sem tisztázott, hogy mely esetekben kell a vevőnek, s mikor az eladónak megfizetnie az általános forgalmi adót. Ugyan korábban az APEH úgy foglalt állást, hogy például a takarítókra és a kertépítőkre a fordított áfafizetés vonatkozik, a tegnapi fórumon kiderült: az adóhatóság állásfoglalást kért a Pénzügyminisztériumtól ebben a kérdésben. Az viszont kiderült, hogy a munkagépek személyzettel együtt történő bérbeadása, az állványozás, a tervezés, a művezetés, az épület üzemeltetése a szokásos módon adózik. A liftek, a kazánok, az elektromos hálózat, a tűzjelzők és a riasztórendszerek karbantartása a fordított adózás alá tartozik. A számítógépes rendszerekre viszont már nem vonatkozik ez a szabály, mondván, hogy azok már nem az ingatlan részét képezik.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) csütörtöki ülésén dönt arról, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e az áfatörvény több értelmezhetetlen rendelkezése miatt, amelyek ellentmondanak az alkotmányban rögzített jogbiztonság követelményének.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!