Hírek

2008.01.19. 17:11

Álom szállt Ferihegyre

Egy napra a fővárosi Ferihegy repülőtérre érkezett szombaton a világ valaha épített legnagyobb repülőgépe, az An-225-ös „Mrija”, vagyis Álom.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az óriásgép 180 tonna rakományt szállít, ám kapacitása 250 tonna
[/caption]Az ukrán Antonov légitársaság óriásgépe délután landolt, s a tervek szerint még éjjel elstartol. A gép érkezését eredetileg péntek délutánra tervezték, azonban végül csalódnia kellett annak a több száz érdeklődőnek, akik a 2A terminálról látni szerették volna a 84 méter hosszú, 88,4 méter szárnyfesztávolságú, 400 tonnás monstrumot. A rossz idő miatt ugyanis egy nap késéssel szállt fel Kijevből. Az An-225-ös Budapestről kőolaj és földgázkutatáshoz szükséges vibrációs teherautókat szállít az Arab-félszigeten fekvő Ománban. A rakomány súlya 180 tonna lesz, ami meg sem kottyan a 250 tonna kapacitású teherszállítónak.
A gigagépet 1985-ben kezdték tervezni, feladata a szovjet űrkutatás kiszolgálása, így az űrsikló szállítása volt. A Szovjetunió felbomlása után a program leállt, a második darab már nem készült el, sőt, az első is hangárba került. Végül a kilencvenes évek végén sorozatos igény jelentkezett olyan teher szállítására, amellyel a valamivel kisebb An-124-es nem tudott megbirkózni. A Mriját rendszeresen igénybe veszi külföldi katonai misszióinak ellátására a NATO és az Egyesült Államok is.

Ezek is érdekelhetik