Hírek

2008.01.05. 10:06

Anyagilag is nagyon fájhat a külföldi síbaleset

Itt a síszezon, így vélhetően az átlagosnál több európai egészségbiztosítási kártyát váltanak majd ki a vakációzók a megyei egészségbiztosítási pénztárak ügyfélszolgálatain.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Szállítás néha saját költségre
[/caption]Ezzel vehetők igénybe külföldön a sürgős esetekben szükséges egészségügyi beavatkozások egyebek között törések, vakbélgyulladás, hirtelen rosszullét, láz esetén a magyar társadalombiztosító kontójára.

A sürgős ellátásra szoruló polgárokat minden EU-országban úgy kezelik, mint a saját biztosítottjaikat. A tagállamokban azonban a különféle egészségügyi beavatkozásokért kisebb-nagyobb összegű önrészt is kell fizetni, ennek mértéke országonként öt és száz euró között van, nálunk 300 forint. Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban és Finnországban az ellátás költségét a betegnek meg kell előlegeznie, amelyet idehaza utólag térít vissza számára az OEP. A tagállamok biztosítói félévente számolnak el egymással.

A tervezhető műtétekre és egyéb, „extra” ellátásokra nem jogosít az EU-kártya, ezért – és az önrészfizetés miatt is – ajánlott üzleti biztosítást is kötni – mondta a Világgazdaságnak Molnár Barbara, az OEP szóvivője. A külföldre utazó magyarok EU-kártyát kapnak az OEP-től. Ez a plasztiklap legfeljebb egy évig vagy a biztosítotti jogviszony fennmaradásáig érvényes. Molnár Barbara felhívta a figyelmet: a kártya ellenében kizárólag az adott ország társadalombiztosítójával szerződött szolgáltatók és szolgáltatások vehetők igénybe, s mihelyt szállítható állapotba kerül a beteg, haza kell jönnie. Azoknak, akik itthon további kórházi ellátásra szorulnak, a hazaszállítás költségeit is állja az OEP, ám a gyógyultak a saját költségükre utazhatnak haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!